Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CTGB laat Restrain Generator toe

Anderhalve tros extra dankzij ethyleen-gas

Tholen - Tot anderhalve tros extra oogsten of eerder stoppen met de teelt. Het is mogelijk dankzij de toediening van ethyleen-gas in de tomatenteelt. Het Britse bedrijf Restrain ontwikkelde hiervoor de Restrain Generator. Het CTGB heeft deze nu toegelaten voor de Nederlandse markt.


De Restrain Generator
 
Een klein apparaat in de kas en twintig meter verderop een sensor. Zo simpel ziet de constructie eruit waarmee Restrain de laatste groeifase in de tomatenteelt kan optimaliseren. Het apparaat is de Restrain Generator en deze machine zet ethanol om in ethyleengas. Met de juiste concentratie ethyleen, vandaar de sensor aan de machine, wordt het rijpingsproces gecontroleerd bevorderd. Het grote voordeel is dat de laatste trossen in het najaar, die voorheen niet meer rijp werden en op de composthoop terecht kwamen, nu alsnog mooi rood en rijp worden. Ook kan de rijping van de laatste trossen versneld worden, waardoor de teelt eerder kan worden beƫindigd. "Dat spaart weer energie", vertelt Paul O'Connor van Restrain. Volgens hem kan de besparing oplopen tot 5.000 a 10.000 euro per jaar.


Paul O'Connor met de sensor van de Generator
 
Het apparaat is nu toegelaten door het CTGB voor de teelt van tomaten. "Het is een enorme winst, zowel in opbrengt als in energiebesparing", verduidelijkt O'Connor "Telers laten de kop er langer inzitten, omdat ze zeker weten de trossen tot het einde van de teelt te kunnen rijpen. Zo halen ze tot anderhalve tros extra van de plant." Bovendien kunnen telers door de tomaten sneller af te rijpen, eerder stoppen met de teelt, wat een flinke energiebesparing betekent. "Zonder kwaliteitsverlies met een optimale uitgroei", vervolgt O'Connor. "Laatst waren we bij een ervaren teler, die al zijn hele leven tomaten teelt. Elk jaar weer, wanneer de tijd van de laatste trosjes aanbrak, stond hij voor hetzelfde probleem. Nu echter, voor het eerst in zijn leven, heeft hij de tuin leeg."


 
Restrain is al meer dan tien jaar actief in de aardappel- en uienbewaring al langer met het ethyleengas. Dit is de eerste, toegelaten toepassing in de teelt en O'Connor verwacht behoorlijk wat los te maken. Daarbij speelt mee dat de toepassing 100% natuurlijk is. "Een soort alcohol, door de natuur zelf geproduceerd. Geen chemie, geen residu en geen bijwerkingen." Bij de ontwikkeling van de Generator is veel aandacht besteed aan de eenvoud. "Het is een plug- en play-model", besluit O'Connor. "We installeren het, en de teler is er direct klaar voor."

De machine wordt maar enkele weken per jaar ingezet en is te huur.

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
+31 653869221
dirk.garos@restrain.eu.com
www.restrain.eu.com