Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwartaalbericht ING - 'zwakke euro goed voor export'

Prijsdruk valt mee, maar houdt wel aan

2014 was het jaar van de Rusland boycot, maar uit het kwartaalbericht van de ING blijkt de prijsschok mee te vallen. Door de hoge oogst is de export zelfs met 10% gegroeid en dat had lage prijzen tot gevolg. Voor 2015 wordt een hevigere concurrentiestrijd om exportmarkten verwacht en is er een neerwaartse druk op prijzen. Het perspectief voor de lange termijn is goed, mits de keten blijft innoveren.




10% exportgroei voor groenten en fruit in 2014

Het exportvolume lag in de eerste tien maanden 10% hoger dan een jaar eerder. Van de top 5 producten daalde alleen de uitvoer van appelen (-3%), die van peren steeg met 81% (figuur 6). Er werd tot en met eind oktober 251.525 ton meer uitgevoerd dan een jaar eerder, mede door lage prijzen. Op 7 augustus werd door Rusland een importstop voor een jaar afgekondigd voor onder meer groenten en fruit. Voor telers was dit een domper, omdat de prijsvorming door hoge oogsten toch al tegenviel. Eind augustus herstelden de prijzen echter al weer, ten gevolge van een tijdelijk lager aanbod door het slechte weer in juli.

De exportschade valt voor 2014 mee. Het uitvoervolume naar Rusland zal zelfs circa 55% hoger uitkomen dan in 2013. De in dat jaar gerealiseerde export voor groenten (93.500 ton) en fruit (39.000 ton) was immers al voor augustus ruim overschreden (figuur 7). Alleen exporteurs van peren, het belangrijkste exportproduct naar Rusland, hadden een nog veel grotere groei kunnen realiseren. Zij hebben een beperkt deel van de omzet elders kunnen afzetten. De perenoogst was 10% hoger dan een jaar eerder. Tijdelijk heeft dit extra prijsdruk opgeleverd, omdat er te weinig opslagcapaciteit beschikbaar was.



Als de boycot een jaar duurt, zullen sommige telers in 2015 flink moeten concurreren om hun product af te zetten. Prijzen zullen dan ook een neerwaartse druk houden. Positief voor telers is dat de stookkosten in 2014 dankzij het warme weer laag waren. De huidige lage olieprijs stemt vooralsnog ook positief voor 2015.

De hoge productievolumes voor tomaten, komkommers en paprika's hebben tot lagere prijzen geleid, ook in de detail-handel (figuur 8). Toch hebben telers van tomaten en komkommers een redelijk jaar achter de rug. Voor paprikatelers was het een moeilijker jaar. Een verwacht licht lager areaal geeft voorzichtig wat hoop op prijsherstel in 2015.

Nieuwe concepten en innovaties een must
Gunstig voor de sector is dat de mondiale vraag blijft toenemen en dat ons land voorop loopt met innovaties, onder meer op het gebied van energie en logistiek. Voor telers bieden de opkomst van nieuwe generaties consumenten en de vergrijzing nieuwe uitdagingen. Samen met de keten kunnen ze nieuwe concepten ontwikkelen en zo inspelen op de daarbij horende trends van gemak en gezondheid.



Bron: CBS, bewerking ING Economisch Bureau.

Bron: ING Economisch Bureau
Publicatiedatum: