Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opening Chinese markt grootste uitdaging

Peru: asperge-areaal stijgt nog altijd

De Peruaanse aspergeproductie is momenteel op z'n hoogtepunt en dat valt goed samen met de traditioneel grotere vraag tijdens Kerst en Oud&Nieuw. "De producties zijn momenteel op een goed niveau. Het milde klimaat heeft geresulteerd in een iets hogere productie dan 2013", vertelt Carlos Zamorano, directeur van het Peruvian Institute of Asparagus and Vegetables (IPEH).

Er is al veel gezegd over de switch die kleine en middelgrote aspergetelers maken naar meer winstgevende gewassen als blauwe bessen en druiven. "Dit is een gerucht dat al langer de ronde doet, maar volgens de meest recente onderzoeken blijft het asperge-areaal boven de 26.000 hectare", zegt Zamorano.

Reden voor de switch is volgens hem dat sommige telers niet opnieuw kiezen voor een nieuwe aspergeteelt, omdat dit een negatief effect heeft op de bodemkwaliteit, maar het areaal neemt niet af. Bottleneck is nu nog de verplichte ontsmettingseis vanuit de VS. Wanneer deze eis wegvalt, verwacht Zamorano zelfs een stijging van het areaal.


Leeftijd van de aspergeplanten in Peru

Opvallend is het hoge percentage oudere planten, maar dat hoeft volgens de directeur niet uit te maken. "De leeftijd zegt niks over de productie. Het hangt er allemaal van af hoe je er mee werkt. Sommige bedrijven werken met 15 jaar oude planten en realiseren hoge opbrengsten."

De grootste zorg zit'm volgens hem dan ook in het openbreken van nieuwe markten. Zo wordt er hard gewerkt om dit jaar nog de eerste verzendingen naar China te realiseren. "China heeft alles in zich om net zo'n belangrijke markt te worden voor Peruaanse asperges als de Amerikaanse markt vandaag de dag is"

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: