Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Jansen:

"Preimarkt al twintig maanden slecht"

Tholen - De warme herfst heeft niet echt stimulerend gewerkt voor de preimarkt, maar volgens Frank Jansen van teelt- en verpakkingsbedrijf Jansen uit Etten-Leur is het te makkelijk om daar de moeizame prijssituatie aan te wijten. "We hebben al bijna twintig maanden te maken met lage prijzen. Al een hele tijd ligt de prijs van de prei rond de 15-20 cent. Je hoeft daar geen rekenmachine voor te gebruiken, om uit te rekenen dat dit niet uit kan."

"Andere jaren was er altijd wel iemand die prei zocht, maar de laatste maanden blijft de vraag achter. De kwaliteit van de prei is goed, maar dat zal ook bij de landen om ons heen het geval zijn. Engeland, Duitsland en Scandinaviƫ hebben volop eigen productie. En wij moeten het toch hebben van de export. Komt die vraag niet op gang, dan hebben we een probleem", vervolgt Frank. "Anders ging er ook wel prei naar Rusland, maar het gaat te ver om de moeilijke markt hiermee te verklaren."

"Ik had eerlijk gezegd vorig jaar gedacht dat er een inkrimping van het areaal zou komen, maar die is er niet geweest. De vroege planten moeten nu weer besteld worden. Het kan niet anders dat veel telers zich toch achter de oren gaan krabben. Dit kan niet doorgaan, anders dreigt er een champignons- of witlofscenario", besluit Frank. "We zullen een koude periode moeten krijgen, zodat er wat meer vraag naar prei komt. Eigenlijk zijn er twee opties: er moeten telers stoppen of er moet meer vraag naar prei komen."

Voor meer informatie:
Frank Jansen
Teelt- en verpakkingsbedrijf Gebroeders Jansen
Naaldstraat 1
4873 LZ Etten-Leur
Tel: 076-5264397
Mob: 06-21577134
Fax: 076-5264398
www.jansenprei.nl