Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inno Potato Award 2014

Innovatieve aardappeltelers vallen in de prijzen tijdens Interpom 2014

Tholen - Jeroen Hindryckx uit Koekelare, Vlaanderen en Condi-Plants uit Gembloux, Wallonië hebben de derde Inno Potato Award gewonnen. De prijs werd gisteren uitgereikt tijdens de Interpom in Kortrijk. Collega aardappeltelers, een vakkundige jury en bezoekers van de beurs konden hun stem uitbrengen op het meest innovatieve project.

Vlaamse winnaars
Jeroen Hindrickx is de Vlaamse winnaar. Hij kreeg de prijs en een cheque ter waarde van 1500 euro overhandigd van een vertegenwoordiger van de Vlaamse minister van Landbouw Joke Schauvliege. Hindrickx maakte indruk met zijn spuiwaterverspreider voor N-bemesting. Spuiwater is een stikstof- en zwavelmeststof voor onder andere aardappelen. Het is erkend als meststof. Nadeel van spuiwater is echter dat een normale spuit onder invloed van de zuren corrodeert.


v.l.n.r. Romain Cools (voorzitter van de stuurgroep), Patricia De Clercq (vertegenwoordiger van minister Schauvliege) en de Vlaamse winnaars. Bekijk hier de fotoreportage van de Interpom.

De tweede prijs (een cheque t.w.v. 1000 euro) voor Vlaanderen ging naar Dirk Serry uit Ouwegem en Kruishouten. Hij bedacht een systeem om erosiedrempels te maken tijdens het planten. Tim Bockstael, Noël en Hubert De Beuf uit Vollezele namen de derde prijs (een cheque t.w.v. 750 euro) in ontvangst voor de ontwikkeling van een, relatief, lichtgewicht systeem voor het aanleggen van drempels tussen aardappel-ruggen.

Waalse winnaars
Een afgevaardigde van de Vlaamse minister van Landbouw René Collin overhandigde Condi-Plants uit Gembloux de eerste prijs voor Wallonië. Zij ontvingen de prijs voor de ontwikkeling van een preventieve behandeling van pootaardappelen tegen lakschurft. Het systeem beschermt de gezondheid van de medewerkers beter en de toegediende hoeveelheid kan beter gedoseerd worden. Ook de Waalse winnaars werd een prijs en een cheque ter waarde van 1500 euro overhandigd.


v.l.n.r. Romain Cools (voorzitter van de stuurgroep), Luc Roisin van Apaq-W en de Waalse winnaars. Bekijk hier de fotoreportage van de Interpom.

De tweede prijs ging naar Sébastien Deknudt uit Braine-le-Comte. Hij ontving de prijs (een cheque t.w.v. 1000 euro) voor het ombouwen van een oude aardappel-rooier tot rooier en kistenvuller voor vroege aardappelen. Jean-Pol Tellier uit Liberchies kregen de derde prijs overhandigd (een cheque t.w.v. 750 euro). Hij bedacht een behandeling op basis van muntolie om scheutvorming tegen te gaan.

Bekijk hier de fotoreportage van de Interpom.