Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaal ksgroente 1% gedaald

Meer tomaten en aardbeien uit de kas

De kasteelt van bloemen, planten en groenten is voor het vijfde jaar op rij gekrompen. Rozenkwekers hebben het 't zwaarst: het areaal rozen is in 2014 met bijna 20 procent gedaald. Toenemende concurrentie uit Afrikaanse landen is de reden voor de achteruitgang van de bloementeelt in ons land. Er komen in 2014 wel meer tomaten uit de Nederlandse kassen. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Rozen snelste daler bij snijbloemen

De teelt van bloemen, planten en groenten onder glas is voor het vijfde jaar op rij gekrompen, tot 9,5 duizend hectare (2014). Van 2000 tot 2014 is het areaal snijbloemen met 45 procent afgenomen, tot 2,0 duizend ha. De snijbloementeelt verliest veel terrein door de toenemende concurrentie uit Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopiƫ, waar ook Nederlandse snijbloemenkwekers actief zijn. Alleen al in 2014 teelden kwekers in Nederland 73 ha (19 procent) minder rozen dan in 2013. De oppervlakte rozen nam sinds 2000 zelfs met bijna 70 procent af. De meeste rozen die tegenwoordig op de Nederlandse markt komen zijn afkomstig uit Afrika. Goed ging het dit jaar alleen met de kweek van gerbera's, waarvan de oppervlakte met 4 procent toenam.




Meer tomaten en aardbeien uit de kas
De oppervlakte glasgroenten is in 2014 met 1 procent gedaald. Slecht gaat het met de teelt van paprika's (7 procent geringer teeltoppervlak) en komkommers (3 procent minder). Het teeltareaal tomaten steeg licht, met 1 procent, en de oppervlakte aardbeien nam met 8 procent toe.

Nederlandse kasgroenten gaan vooral de grens over. Van de tomaten wordt 90 procent uitgevoerd, van de komkommers 75 procent en van de paprika's 85 procent. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste klanten.





Krimp in bijna alle provincies, maar vooral in het Westland
In Zuid-Holland ging het glastuinbouwareaal met 162 hectare (3 procent) het meest achteruit. De afname vond vooral in het Westland plaats, waar de glastuinbouw onder grote ruimtedruk staat. In Limburg was de krimp 58 hectare (6 procent), in Noord-Holland 34 hectare (4 procent). De glastuinbouw groeide licht in Groningen en Overijssel.

Mutaties areaal glastuinbouw


Publicatiedatum: