Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische regio oogst 1,26 mln ton groenten

Griekenland sluit exportdeal met Saoedi-Arabië

De Italiaanse appelmarkt staat onder druk door de boycot. Het grootste probleem is niet de gesloten grens, maar de Poolse appelen die de markt overspoelen. In Polen gingen telers de straat op en blokkeerden ze enkele hoofdwegen in het land. De telers eisen een betere compensatieregeling. Poolse medewerkers in Brussel namen het Poolse fruit mee voor collega's. Daarmee wilden ze het imago van Polen oppoetsen. Griekse bedrijven reisden af naar de Golfstaten om contracten te sluiten en volgens de betrokken partijen met succes. Op korte termijn moet Grieks fruit in de Saoedi Arabische supermarkten te vinden zijn. In Rusland werkt de boycot ook door tot de snoepfabrikanten. Een fabrikant zegt dat de hazelnoten fors duurder geworden zijn en waarschuwt dat het assortiment aangepast kan worden. In Dagestan maakt de regering zich geen zorgen, volgens hun eigen cijfers is er dit jaar 1,26 miljoen ton groenten geoogst. Online retailers in Rusland zagen de omzet van groenten en fruit stijgen. Op de Krim kampen telers met grote problemen; water te kort, duurdere zaden en meststoffen en alleen een lokale markt. Een groot deel van de telers zou tegen een faillissement aanzitten.

Grieken naar de Golf
Griekse bedrijven bezochten de Golfstaten om contracten te sluiten met supermarkten. Daarmee hopen de Griekse AGF'ers de gevolgen van de boycot te kunnen beperken. Een delegatie van 26 bedrijven reisde af naar de Golf en bezocht onder andere de Foodex Saudi. Deze Griekse bedrijven zijn gevestigd in het noorden van Griekenland, waar 90% van de fruitteelt te vinden is. De reis zou contracten hebben opgeleverd. Volgens beide partijen zal er op korte termijn Grieks fruit in de schappen in Saoedi-Arabië liggen.

Italiaanse appelmarkt onder druk
De Italiaanse appelmarkt staat onder druk door de boycot en grote volumes. "Het probleem is niet direct veroorzaakt bij het feit dat we niet naar Rusland kunnen exporteren," vertelt Roberto Piazza, van Fedagromercati-Acmo Bologna, "maar bij de grote volumes Poolse appelen die de markt overspoelen." De Poolse appelen hebben een lagere kwaliteit en zijn daardoor goedkoper. "Dat heeft gevolgen voor de rest. In Duitsland en Nederland worden appelen voor 30 cent per kilo verkocht!" Daarnaast remmen de hoge temperaturen de vraag. "Gemiddeld zijn de prijzen 20-30% lager dan vorig jaar."

Poolse appelen voor EU
Poolse medewerkers bij EU-instellingen hebben een halve ton appelen uitgedeeld. De actie is onder deel van de campagne 'Eat apPLes' en heeft tot doel de Poolse appel meer bekendheid te geven en daardoor de verkoop te verhogen. Daarnaast wil Polen het imago als voedselproducent oppoetsen en tonen dat het land een onverwacht overschot kan verwerken. De actie is op touw gezet door het Poolse Ministerie van Landbouw, de Agricultural Market Agency en de MEP Czeslaw Siekierski (PSL). De appelen werden geleverd door een teler in Błędowa, in de provincie Mazowieckie.

Poolse telers de straat op
Boze telers blokkeerden de wegen 74 (Kielce Kraśnik) en 12 (ZAP-Zvolen). De demonstranten willen dat de overheid de fruitoverschotten aanpakt. Daarvoor zouden honderdduizenden tonnen appelen van de markt genomen worden en compensatie betaald moeten worden die de productiekosten dekken. Volgens de telers is de compensatie van de EU ook onvoldoende gebruikt. "Het van de markt nemen van 30 ton per hectare met een opbrengst van 90 ton per hectare lost het probleem niet op," zegt Tomasz Solis van de Association of Polish Fruit Growers. Appelen brengen tussen de 0,35 en 0,45 zloty op (1 zloty = 0,24 euro), terwijl de productiekosten op 0,80-1 zloty liggen. Eerder deze maand werd gedemonstreerd in Warschau en op de snelweg naar Annopol.

Kleiner assortiment snoepgoed door boycot
Volgens Russische specialisten van snoepfabrikant Babayevsky heeft de boycot ook gevolgen voor de productie van snoepgoed. De fabrikant zag de prijs voor suiker, cacao en noten flink stijgen in de afgelopen maanden. Tussen januari en september werden hazelnoten 28% duurder dan in dezelfde periode in 2013.

Geen prijsstijgingen rond de jaarwisseling
De vicepremier van Rusland, Arkady Dvorkovich, liet doorschemeren dat de regering bereidt is maatregelen te nemen om prijsstijgingen rond de jaarwisseling te voorkomen. Daarnaast gaf de vicepremier aan dat bepaalde producten in prijs zullen stijgen doordat de roebel in waarde daalt en de inflatie hoger is dan verwacht.

Russen winkelen meer in webshops
Grote online winkelketens rapporteerden een stijging in hun verkopen van groenten en fruit. Over de afgelopen jaren is de omzet van groenten en fruit gestegen, aldus de internet hypermarket Utkonos. Verse producten zouden 25,6% van de omzet vertegenwoordigen, groenten en fruit zijn goed voor 8%. Daarnaast zien de retailers een groeiende interesse in bewerkte producten en complexe culinaire maaltijden. Kwaliteit bieden blijft nog wel een uitdaging, omdat de klant de producten niet zelf uit kan kiezen.

Dagestan oogst 1,26 mln ton groenten
Volgens de laatste cijfers van de regering van deelrepubliek Dagestan komt het geoogst volume groenten in de regio dit jaar uit op 1,26 miljoen ton. De oogst is bijna binnen. Het areaal in de regio staat op 41.080 ha, dat is 480 ha meer dan vorig jaar. Dagestan is zelfvoorzienend in groenten en zou daarnaast tussen de 500.000-600.000 ton groenten exporteren naar andere regio's. De kasgroenteteelt in de regio is de afgelopen jaren gestaag gegroeid, hoewel de opbrengst met 15 kilo per vierkante meter tegenvalt. De regio wil in de komende jaren de opbrengst verbeteren.

Watertekort Krim oorzaak bankroet telers
Een watertekort op de Krim leidde tot tekorten van producten, hogere prijzen en grote verliezen voor telers rond Dzhankoysky. Volgens de telers begonnen de problemen direct na de annexatie. Het Noord-Krim kanaal werd afgesloten, waardoor 70% van de telers hun bedrijf moesten sluiten. Door de tekorten ondervonden de telers ook problemen met op de markt brengen van de producten. Ongeveer 90% van de producten werd afgezet in Oekraïne, door de annexatie is de afzet moeilijker. De export naar Rusland is ook moeilijk, waardoor de telers de producten alleen op de Krim afzetten. Daarnaast zijn zaden en kunstmest twee tot drie keer duurder geworden. Maar het grootste probleem blijft het watertekort. De landbouw was afhankelijk van het kanaal, maar sinds de annexatie is de waterstroom gestopt.

Appelverkoop Oekraïne daalt
De prijzen op de Oekraïense appelmarkt dalen. Telers zeggen moeite te hebben de appelen te verkopen, zelfs tegen lage prijzen. Appelen worden aan de groothandel aangeboden tegen 15-20 cent per kilo, voor premiumkwaliteit wordt 27-32 cent per kilo betaalt. Retailers zouden proberen de prijzen verder te drukken. De groothandelaren klagen over de kwaliteit van de appelen. Hagelschade en vorst hebben een deel van de oogst beschadigt. Telers met goede kwaliteit houden de producten liever in opslag tot halverwege volgende maand.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.