Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimaal rooimoment bepaald door inzicht in genactiviteit

NSure werkt sinds twee jaar samen met DLV Plant en vermeerderaars van aardbeitrayplanten aan het vaststellen van het ideale rooimoment van aardbeiplanten. Met behulp van subsidie uit het Eurostars programma wordt daarnaast gezocht naar een methode om het middelengebruik in de teelt drastisch te verminderen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.


Foto's: stilus-go.nl

NSure is gespecialiseerd in de analyse van genactiviteit in planten en vruchten. In dit project, kijken wij naar de activiteit van de genen van aardbeiplanten. Dit zegt van alles over de toestand van de plant. Deze analyse kan telers helpen bij het nemen van beslissingen om hun productieproces te optimaliseren. De informatie van NSure over de toestand van de planten en het software systeem van DLV Plant dat de omstandigheden in de kas monitort en optimaliseert, leiden tot een optimale productie.

Optimale rooimoment
Aan het eind van de opkweek van aardbeiplanten zijn de bloemtrossen aangelegd. Te vroeg rooien en inpakken van de planten, leidt tot productieverlies. Bij het tellen van koude-uren of het meten van de brix-waarde gaat men ervan uit dat de overige groei omstandigheden altijd hetzelfde effect hebben op de ontwikkeling van de plant. Uit de praktijk blijkt dat die groei omstandigheden juist tot grote fysiologische verschillen kunnen leiden. Een objectieve vaststelling aan de hand van meetbare fysiologische veranderingen in de plant, biedt een betrouwbare tool om het ideale rooimoment vast te stellen. Deze methode kan ook gebruikt worden om het beste moment te bepalen waarop aardbeiplanten uit de bewaring gehaald moeten worden.

Inschatting weerbaarheid
Er wordt in dit project ook onderzoek gedaan naar genetische aanknopingspunten om de weerbaarheid van aardbeiplanten in te schatten. Op basis van deze informatie kan er voorafgaand aan de teelt al een onderscheid gemaakt worden tussen meer- of minder weerbare planten.

Voor meer informatie:
NSure
T.: +31 317 466 666
info@nsure.nl

Publicatiedatum: