Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk van Roode:

“Tuinbouw koploper met kansen voor ICT”

De ICT ontwikkelt in sneltreinvaart, ook in de Tuinbouw en AGF-sector staan de ontwikkelingen niet stil. Dirk van Roode van ICT Nederland, de brancheorganisatie voor de ICT, volgt de ontwikkelingen van dichtbij. Hij verwijst naar een onderzoek waarin de tuinbouw genoemd wordt als één van de sectoren met de meeste kansen op ICT-gebied.

"ICT is heel breed en de ontwikkelingen zijn in de volle breedte van de sector te vinden," vertelt Dirk. De digitale infrastructuur, met voldoende hoogwaardig breedbandinternet, vast en mobiel, wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Andere ontwikkelingen zijn cloud computing en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld softwarebedrijven en de opkomst van 3D printen. Maar ook Big data, Internet of Things en social media worden steeds belangrijker.

Standaardisatie noodzakelijk
"Ik denk dat nog geen enkele sector volledig gebruik maakt van de kansen die er liggen. De AGF-sector is daar geen uitzondering op. Er liggen enorme kansen." Dirk verwijst naar een onderzoek van het adviesbureau Roland Berger over Nederland als 'digital gateway'. Daarin wordt de tuinbouw genoemd als een sector met veel kansen. "De tuinbouw is koploper wat betreft kansen voor de ICT. Die kansen worden niet volledig benut."

Om optimaal gebruik te kunnen maken van Big Data, is samenwerking binnen de sector noodzakelijk. Door de data in de sector te combineren, kan de hele sector profiteren van de gegevens. "Uiteindelijk is het goed voor iedereen in de sector, maar we zien dat veel bedrijven de kansen nog niet altijd herkennen en wel de vraag stellen: 'wat levert het op korte termijn op?' Dat is een begrijpelijke vraag, zeker in economisch moeilijke tijden."

Samenwerking op nationaal niveau is een eerste stap, maar zeker in een globaliserende wereld is samenwerking over de grenzen belangrijk. "Standaardisatie is belangrijk, zeker bij grote hoeveelheden data. Als elk land een eigen standaard ontwikkeld, kun je de data niet uitwisselen." Het samenvoegen van de verschillende standaarden is een moeilijke klus.

Voorbeelden uit de sector
Hoewel de sector niet voorop loopt met ICT-toepassingen zijn er in de tuinbouw en de AGF-handel verschillende voorbeelden te vinden. Dirk noemt bijvoorbeeld een chip die in een product geplaatst kan worden. Zo kan een chip in bijvoorbeeld een paprika aangeven wat het ideale oogstmoment is. Verder worden ICT-toepassingen gebruikt om de irrigatie van de gewassen te optimaliseren en het waterverbruik te minimaliseren.

"Een ander voorbeeld is een koppeling tussen buienradar en het systeem in een kas, waardoor de kas automatisch de ruiten sluit als het bewolkt wordt en de ruiten opengezet worden als de zon schijnt. Of een chip in een product om de logistieke keten in kaart te brengen. Zo zijn er veel voorbeelden uit de tuinbouw te noemen."

Nederland ICT is partner van het EU Forum. Meld je hier aan voor het Forum dat op 3 en 4 december in Rotterdam gehouden wordt: www.frugicom.nl/EUforum

Freshplaza is mediapartner van het event