Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Popeye moet kids warmer maken voor witloof

Popeye is geen onbekende en al zeker niet bij de ouders van nu. Popeye verscheen in 1929 voor het eerst als stripfiguur en was vanaf 1933 te zien in diverse tekenfilms. Hij groeide zo uit tot een van de beroemdste en populairste strip- en tekenfilmfiguren ter wereld. Door Popeye in het witloofverhaal te betrekken, hoopt VLAM zowel ouders als kinderen warm te maken om vaker witloof op het menu te zetten. Stoere Popeye-tattoos, een kleurkookboek met heerlijke kindvriendelijke recepten en kleurplaten geven extra prikkels aan groot en klein om met witloof aan de slag te gaan: witloofsoep, witloofkroketjes, witlooftaart, witloofpizza, witloofmayonaise: je kan echt álle kanten uit met witloof!



Jong geproefd is oud gesmaakt

Over het algemeen eten kinderen niet graag groenten, en al zeker geen witloof. Maar daar kan absoluut verandering in gebracht worden. Kinderen hebben sowieso angst voor nieuwe voedingsmiddelen, en hebben andere smaakvoorkeuren; ze kiezen eerder voor energierijke voedingsmiddelen. Daarnaast bezitten ze meer smaakpapillen dan volwassenen, en hebben ze bijgevolg meer moeite met de bittere smaak. Witloof kan je nochtans op duizend manieren klaarmaken, ook op een manier die de bittere smaak vermindert. Er is zeker een witloofhapje waarmee je de jongste smaakpapillen kan overtuigen. Want jong geproefd, is oud gesmaakt: kinderen kunnen hun smaakpallet immers alleen ontwikkelen en verbreden door nieuwe dingen te proeven en opnieuw te proeven. Wist u dat het gemiddeld acht tot negen keer kan duren vooraleer een kind een nieuwe smaak herkent en waardeert?
Neem je kleine chefs bij de hand en laat ze meegenieten van de ongewoon lekkere smaak van knapperige witlooftaco's of rood-witte witloofraketjes. Op de site www.witloofvanbijons.be vind je alvast tal van kindvriendelijke recepten met 100% 'bord leeg'-garantie!

Tips & tricks voor de kids
Klaar om je kinderen te overtuigen? Begin bij het begin en betrek je kinderen bij de inkopen. Neem hen mee naar de supermarkt of de markt en laat ze zelf de groenten uitzoeken. Ga daarop samen aan de slag: hun eigen creaties vinden ze vast lekker! Let erop dat je het witloof niet plat kookt, kinderen houden namelijk van een goede beet. Ga de bitterheid te lijf door onderaan de kern het kegeltje uit de stronk te snijden, of verzacht de bittere smaak door melk aan het kookwater toe te voegen. Voeg ook wat kleur toe aan het gerecht door bijvoorbeeld rode of gele groenten onder het witloof te mengen zoals maïs of rode paprika, en combineer het met zoete groenten zoals wortelen, pompoen of kerstomaten. Schep nooit het bord overvol, want grote porties schrikken af. Serveer dus kleine porties en schenk aandacht aan de presentatie en vorm: dresseer je gerecht in een torentje, een leuke vorm, een gezichtje… en geef je je gerechten een leuke naam. "Popeye en het wonderwitloof" of de "witloofraket" maakt het geheel zoveel boeiender!
Overtuigd? Ga naar www.witloofvanbijons.be, ontdek tal van lekkere kindvriendelijke recepten en tips & tricks en geniet van alles wat witloof te bieden heeft.
Bemachtig je eigen Popeye-kleurkookboek op 4 december 2014!
Op 4 december verdeelt VLAM in zeven Vlaamse stations (Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Hasselt en Kortrijk) 's ochtends 40.000 kleurkookboeken van Popeye, met 6 leuke kindvriendelijke recepten en evenveel kleurplaten van Popeye. Bemachtig je exemplaar en ga thuis samen aan de slag!

Enkele weetjes over witloof
• Witloof werd voor het eerst in Brussel geteeld, in een kelder in Schaarbeek.
• Witloof (Cichhorium intybus var. foliosum) behoort tot de familie van de cichorei-achtigen.
• Witloof wordt in het donker geteeld. Hoe meer licht witloof te zien krijgt, hoe groener de top en hoe bitterder de smaak.
• Witloof wordt ook wel eens het "witte goud" genoemd.
• De Belg is met een gemiddelde van 4 kg per jaar de grootste witloofconsument ter wereld.
• Er bestaat ook een rode witloofsoort onder de naam roodloof. Bij het koken of stoven gaat de rode kleur grotendeels verloren. Roodloof? Toverloof!
• Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers omdat ze een wat bittere smaak heeft. Chef-kok Felix Alen wijdde er samen met Liesbeth Hobert zelfs een boek aan: "Witloof from Belgium."
• Witloof is het hele jaar door beschikbaar. Door te variëren in de bereidingswijzen, kan je ook met witloof zorgen voor aangepaste seizoensgerechtjes.
• Witloof is caloriearm en rijk aan vezels.
• Koop enkel stevig witloof met een mooie witte kleur. De bladeren zijn gaaf, er zijn geen kleurafwijkingen en de top is mooi gesloten. De krop is vast.
• Bewaar witloof op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Als witloof aan licht wordt blootgesteld, wordt het vrij snel groen. Wanneer je witloof in een open papieren zak of een geperforeerde plastic zak op een koele plaats bewaart, blijft witloof ongeveer een week houdbaar.
• Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af en snij de kegelvormige 'pit' weg. Kort spoelen onder de koudwaterkraan mag, maar laat witloof nooit in water liggen. Dan verdwijnen de vitaminen en mineralen. Dep de kroppen altijd droog.
• Snij het witloof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten.

Publicatiedatum: