Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondergrondse opslag van regenwater

Veel glastuinders slaan het regenwater op in een bovengronds waterbassin. Dat vraagt veel grondoppervlakte (dure meters) en kan ongewenste invloeden of zelfs schade opleveren, zoals ijspegels van elektriciteitsmasten. Ondergrondse opslag van regenwater is een bruikbaar alternatief.

Dynamic Water Systems (DWS), een initiatief van Broere Beregening in Waddinxveen en Acacia Water in Gouda, is een complete oplossing voor de opslag en gebruik van zoetwater in de land- en tuinbouw. In Nederland valt meestal in het najaar en winter genoeg regenwater, terwijl de watervraag in het voorjaar en zomer optreedt. Door de trits 'opvangen, opslaan en gebruiken' toe te passen, maakt DWS het water beschikbaar op het moment dat het nodig is.



Vooronderzoek

Alvorens een boring voor een ondergrondse regenwateropslag uit te voeren, maakt Acacia Water eerst een analyse van de ondergrond. Voor een goede kans van slagen, dient de ondergrond aan een aantal criteria te voldoen. Één ervan is een slecht doorlatende klei- of veenlaag op ongeveer 10 meter diepte. In veel gevallen is er onder die laag een wateropslag te creëren, zonder dat er vermenging met zout water uit de ondergrond plaatsvindt.
"Bij het bodemonderzoek stel je vast of er tussen ongeveer 25 tot 50 meter een geschikte zandlaag is of niet", zegt Arie-Jan Broere, directeur Broere Beregening. "De ondergrond bepaald vervolgens het ontwerp van de bronnen. Is het ontwerp niet goed, dan zal het rendement van hoeveel water je terug kunt winnen, klein zijn. Je krijgt dan brak water doordat zout water van alle kanten toestroomt."

Ondergrond

Broere: "In Nederland is de stroming in de ondergrond gemiddeld één meter per jaar. Maar er zijn plaatsen waar het veel sneller stroomt, bijvoorbeeld in polders met sterk verschillende polderpeilen. We passen het ontwerp daar dan op aan en kunnen bijvoorbeeld met meerdere bronnen werken."
Door een specifieke opstelling van infiltratie- en onttrekkingsputten te kiezen, ontstaat een 'bodempassage' waar het water door de bodem stroomt vanaf de infiltratie- naar de onttrekkingsbron. De bodempassage wordt gebruikt voor de afbraak van pathogenen (ziektekiemen) in het water.

Voordelen

Op veel plaatsen bevat het water uit geslagen bronnen veel ijzer. Het systeem van DWS waarbij water wordt opgevangen, ondergronds opgeslagen en onttrokken, maakt het mogelijk om het ijzergehalte (ook ammonium, mangaan en arseen) in het te onttrekken water te minimaliseren. Het oorspronkelijke grondwater bevat vaak opgelost ijzer, dat als bruine ijzerdeeltjes neerslaat zodra het water in contact komt met zuurstof. Het is de bedoeling om al het ijzer in de bodem te laten neerslaan, zodat er minder of geen bovengrondse zuiveringscapaciteit meer nodig is. Door infiltratie van zuurstofhoudend water oxideert het ijzer in het grondwater en kan het terugwinrendement oplopen tot meer dan 100%.

Inhoud waterbel

De inhoud van een ondergrondse bel kan variëren van 40.000 tot 400.000 m3 water. Het water kan uit perceelsdrainage of van een kasdekoppervlak worden opgevangen. De pieken van een kasdekoppervlak zijn groter, waardoor een tussenopslag nodig kan zijn. Gemiddeld genomen moet een glasteler uitgaan van piekafvoeren van 30 mm (=300 m3/ha) waarop een systeem moet zijn gedimensioneerd. De bron van het water, de gewenste grootte van de ondergrondse waterbel en de putconfiguratie bieden mogelijkheden voor een systeem dat bij elk bedrijf past.


bron: Glastuinbouw Waterproof, door Harry Stijger

Publicatiedatum: