Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ton Versteeg, BOM Group bouwt 2,5 hectare in VS

Slanke staanders als kaskolom verhogen lichtinval kas

Tholen - Kassen ontwerpen voor regio's waar weinig licht is, dat was zelfs voor kassenbouwbedrijf BOM een behoorlijke uitdaging. Het bedrijf is aan de slag gegaan met de onderbouw, en dan in het bijzonder met de kaskolom. Bij de Twinlight onderbouw bestaat de kaskolom niet uit een massieve paal, maar uit twee slanke staanders. Er is minder materiaal nodig en er komt meer licht in de kas. Ton Versteeg van de BOM Group vertelt meer over de populariteit van Twinlight in de Noord-Amerikaanse tuinbouw. 

Patent

De combinatie van meer licht en minder materiaal klinkt interessant, maar hoe zit het met het teeltoppervlak? Dat blijft gelijk: de onderzijde van de kolom is niet breder dan een betonpaal. De kolom loopt namelijk taps toe. De bovenzijde van de staander is even breed als het traliespant. Daarmee wordt verzekerd dat het scherm altijd goed sluit. Bovendien maakt de onderbouw hogere kolomhoogtes mogelijk - en een gelijkmatiger klimaat. 






De Twinlight kas

Tomaten voor Whole Foods
In Pennsylvania, vlak onder Harrisburg, wordt momenteel een Twinlight kas van 2,5 hectare gebouwd. "in december is het klaar", vertelt Versteeg. "Dan worden er tomaten voor Whole Foods in geteeld." Hij merkt dat de Twinlight onderbouw ook in Noord-Amerika steeds populairder wordt. "Dit project is daarom ook van strategisch belang. Nu kunnen andere telers het effect van het ontwerp zien." 



Ton Versteeg van de BOM Group op de PMA in Anaheim. Links een van de gepatenteerde Twinlight staanders.

PMA Anaheim
Op de PMA in Anaheim benadrukte Ton Versteeg net als vorig jaar het belang van de Amerikaanse show. "We ontmoeten hier de belangrijke contacten. Vorig jaar zijn we gestart met twee nieuwe projecten dankzij contacten die gelegd werden op de beurs. Noord-Amerikaanse telers breiden uit, investeren. Hier ontmoeten we de beslissers."



Voor meer informatie:
BOM Group
Ton Versteeg
t.versteeg@bomgreenhouses.com
www.bomgroup.nl