Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
te veel volumes door Russische boycot

België: Nat weer slecht voor wortelen

De vroege regen in de herfst vertraagde de oogst en koeling van wortelen in Haspengouw. Wanneer het seizoen te vochtig is, wordt oogsten een probleem. Denis Dumont van de coöperatie Yerne zegt: "Op dit moment hebben we per ton 250kg goede wortelen en de rest kan worden weggegooid". Ongeveer twintig telers produceren wortelen in de regio Waremme. "De prijzen op de markt zijn momenteel te laag. Het probleem komt ook door het Russische embargo. Nederlanders en Scandinaviërs produceren geen wortelen voor bevoorrading, dus hun producten overspoelen de markt."

"Het blijft moeilijk om de ontwikkeling van prijzen te voorspellen. De goedkoopste wortelen liggen voor € 0,39 / kilo in de schappen, terwijl biologische wortelen worden verkocht voor bijna € 1 / kilo. Bij verse groenten geldt: als het aanbod de vraag overstijgt, storten de prijzen in. Producten uit het noorden van het land komen ook naar hier, omdat de grond daar te zacht is. Er is harde grond nodig om producten te telen die langer bewaard kunnen blijven. Als het weer zo blijft, zal de oogst eindigen rond 10 november. "Als er vorst komt, is het voorbij. De bladeren verdwijnen en het zal onmogelijk zijn om te oogsten."

Elke Belg verbruikt 6kg wortelen per jaar. Dat is net zo veel als tomaten.



Publicatiedatum: