Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede oogst bewaarpeen verwacht, markt moet zich nog zetten

Tholen - De oogst van de bewaarpeen is al tijdje bezig. "Deze week was het er mooi weer voor", vertelt Klaas Bouma van Hagranop. "De opbrengsten zijn wel goed. De prijzen daarentegen mogen nog wel wat omhoog. De vraag is momenteel iets vriendelijker dan het geweest is, maar het zou nog wel wat hoger mogen zijn." Hagranop exporteert deels bruto peen, maar niet zo veel gewassen wortelen.

Afwachten

Klaas geeft aan dat de prijzen voor in de bewaring rond de 8 cent liggen en die van verse levering rond de 7 cent. "De goede prijzen moeten nog komen. Momenteel is iedereen nog aan het oogsten en de markt moet zich nog zetten. De oogst lijkt momenteel niet verkeerd qua opbrengsten. Nu wacht iedereen af wat er gaat gebeuren. Het gaat er uiteindelijk om wat er uit de kisten komt. De kwaliteit is goed, maar links en rechts hoor je nog wel wat over muizenschade en die komen ook niet op de markt. De vraag is wat er dan daadwerkelijk overblijft. Dat weet je pas als de peen af land weg, het bewaarseizoen is begonnen en er uit de koeling moet worden geleverd. Als het vriest, kan het snel gaan, maar als het niet vriest, wordt het mogelijk pas later in het seizoen. Dat is het spannende met wortelen."



Moeilijk voorspellen
Rusland wordt dit jaar gemist als afnemer. "Toch kan ik niet zeggen welke invloed dat heeft", vindt Bouma. "Het is moeilijk te voorspellen en ligt ook aan de oogst van Polen. Als zij hun oogst niet kwijt kunnen aan Rusland, hebben ze een grotere voorraad. Het weer is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Het heeft veel invloed als het daar vriest terwijl er nog veel op het land staat. Bij Rusland weet je trouwens niet of en hoeveel nevencircuits er zijn. De handelshuizen daar zitten ook niet stil. Veel is nog afwachten. Op prijsgebied hebben we allemaal ook de wens dat het beter wordt. Stel dat het eind november vriest, dan zullen we een heel andere markt hebben dan nu met het betere weer."



Opvallend is volgens hem de muizenschade dit seizoen. "Het wisselt nogal per perceel. Daarnaast zijn de wortelen door dit weer groter. De kopdikte komt nu sneller boven de 40 millimeter. Dat kan bij een markt als Duitsland problemen opleveren, aangezien die een voorkeur hebben voor diktes van 20 tot 40 millimeter."

Voor meer informatie:
Hagranop B.V.
Klaas Bouma
Westermeerweg 17
8309 PZ Tollebeek
Tel: +31 (0) 527 - 276161
Fax: +31 (0) 527 - 276179
info@hagranop.com
www.hagranop.com