Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Noud Spetgens, Bio Europe: "Het ziet ernaar uit dat er telers af gaan vallen"

Barre situatie in champignonhandel

Tholen - Normaal gezien zou dit een topperiode moeten zijn voor de champignons, maar het ziet er momenteel helemaal niet zo rooskleurig uit. Volgens teler Noud Spetgens van Bio Europe is het veel moeilijker dan andere jaren en dat heeft verschillende redenen. "Het is een lange zomer geweest. Daarnaast zet Polen door de boycot niet af in Rusland, maar sturen het deze kant op, wat de concurrentie groter maakt. Ook heeft iedereen een goede productie, er is gewoon te veel. De prijzen staan onder druk en de kwaliteit daardoor ook."



In heel Europa zelfde situatie
Hij vervolgt: "Normaal is het in september, begin oktober een bloeiende handel, maar nu helemaal niet. We moeten allemaal vechten om het weg te krijgen. En dat is bij alle champignonsoorten zo. Of je nu praat over witte, kastanje, bio of oesterzwammen, het is zeer matig. We zijn gewend dat het minder gaat in de zomerperiode, maar daarna zie je de handel begin september meestal aantrekken. Oktober zou een topmaand moeten zijn, maar helaas. Ik denk ook niet dat het nog komt. Ik kan geen reden bedenken waarom het volgende week of over twee weken beter zou gaan. Of er moet iets anders gebeuren, zoals een ziekte in het compost waardoor producties halveren, maar daar ga ik niet van uit." Hij geeft aan dat het in heel Europa hetzelfde verhaal is. "Het is overal moeilijk en het ziet er ook naar uit dat telers af gaan vallen. Dit kunnen sommigen niet volhouden. In het verleden spraken we over ruim 1000 telers. Nu zijn er nog 150, er is al flink gesnoeid en waarschijnlijk zet die trend door. Champignontelers hebben vaker langere moeilijke periodes meegemaakt, maar zoals het nu gaat is extreem. Qua exportopties zijn er ook geen mogelijkheden buiten Europa, dan zit je met de houdbaarheid."



Dieptepunt
Noud geeft aan dat ook zijn collega's hetzelfde verhaal hebben. "De prijzen zijn zeer mager. Kastanjechampignons waar normaal 6 tot 6,5 euro per bak voor wordt betaald, brengen nu twee euro minder op. De vaste afspraken lopen nog wel aardig door, maar als je de vrije handel ingaat word je helemaal afgezaagd. De prijzen zijn daar al niets en dat trekt alles onderuit." De vraag is: "Hoe lang kunnen we dit nog met z'n allen volhouden? We zitten nu echt op een dieptepunt. In september was er even een kleine opleving, dat kwam denk ik door wat acties. Het is duwen om het weg te krijgen, zelfs de bio-markt kabbelt af. De vraag is er gewoon niet." Hij geeft aan dat de goede vraag, die er normaal gezien is, vaak doorloopt tot half november en er tot Sinterklaas een dip is. "Na 5 december is er dan een opleving en deze houdt vaak aan tot februari. Ik weet niet of we dat dit seizoen mee gaan maken."

Voor meer informatie:
Noud Spetgens
Bio Europe
Mgr. Berkvensstraat 47
5757 BH Liessel
Tel: 0493-344255
Fax: 0493-344256
info@freshfoodgroup.nl