Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
aandacht voor tuinbouw Myanmar

Fotoreportage: Simon Groot (East-West Seed) viert tachtigste verjaardag

Tholen - Simon Groot, oprichter van de tropische groentezaadveredelaar East-West Seed, vierde gisteren zijn tachtigste verjaardag. Naast lovende woorden van Bernard Wientjes (VNO-NCW), Niels Louwaars (Plantum) en Anton van Doornmalen (Rijk Zwaan), was er op een symposium in het tropeninstituut uitgebreid aandacht voor de ontwikkeling van tuinbouw in Myanmar. Dit jaar is East-West Seed begonnen met de bouw van de eerste moderne verwerkingsinstallatie voor groentezaden in Myanmar.

Bekijk de fotoreportage hier.



 
Ruim dertig jaar geleden richtte Simon Groot op de Filippijnen een veredelingsbedrijf voor tropische groenten op. Inmiddels heeft het bedrijf 3.000 medewerkers verspreid over heel Zuidoost Azië. Gisteren vierde oprichter Simon Groot zijn tachtigste verjaardag. Niet met taart en ballonnen, maar met een symposium over de ontwikkeling van tuinbouw in Myanmar. Het belang van deze sector is volgens Louise Fresco, Wageningen Universiteit, zeer groot. "Zeker voor landen als Myanmar is de stabiliteit van het land onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het platteland. Landbouw is van levensbelang." Tin Htut, secretaris landbouwontwikkeling in Myanmar, schetste de kansen van het land. In Myanmar wordt momenteel 23,9 % van het BNP gerealiseerd met landbouw, voornamelijk rijst. Het land heeft 55 miljoen inwoners en veel ruimte beschikbaar. De teelt echter is nog verre van optimaal, op het gebied van post-harvesting en logistiek is een wereld te winnen en het oprichten van een degelijke groothandelsmarkt staat nog op de agenda. Toch, met de juiste partners om dit te realiseren, ziet Htut zelfs mogelijkheden voor Myanmar om de voedselvoorziening van de omliggende regio te worden.


Louise Fresco, Simon Groot en Jan-Willem Breuking (Incotec)
 
Ook East-West Seed ziet deze kansen in het land en ziet de ontwikkelingen die gaande zijn. Het bedrijf is al tien jaar aanwezig in het land, maar heeft sinds 2 jaar een speciale focus op Myanmar. Dit jaar is het bedrijf begonnen met de bouw van de eerstE moderne verwerkingsinstallatie voor groentezaden in Myanmar. Stuart Morris, van East-West Seed in Myanmar, vertelt: "De landbouw is de ruggengraat van de economie in Myanmar. 70% van de mensen is hierin actief. Dat blijft nog jaren zo. De laatste 6-9 maanden is er meer aandacht gekomen voor groente als kans voor de agrarische sector." Ook Morris ziet kansen voor Myanmar als exportland. "Myanmar ligt tussen India aan de ene kant en aan de andere kant Zuidoost Azië. Het land heeft een gunstig klimaat en goede teeltomstandigheden."


Bijzonder aan de zaadsector: de concurrentie, maar ook de samenwerking. Anton van Doornmalen van Rijk Zwaan zingt Simon Groot toe en haalt herinneringen op aan hun samenwerking in Afrika.
 
Gebrek aan kennis
Maar niet alleen het gebrek aan zaad, vooral ook het gebrek aan kennis en informatie kenmerkt de sector. Morris vertelt over verkeerde teelttechnieken, geen kennis over de planten, seizoenen… Teeltinformatie komt vaak van de sociale kring rond de teler of van importeurs met een eigen, financieel belang. "Gewasbescherming ook. Allerlei producten worden bij elkaar gegooid om alle insecten te doden. Dat levert gevaarlijke situaties op. Voor zichzelf, voor de consument en voor het milieu. En van dat laatste zijn ze afhankelijk." Een grotere teeltafstand, werken in teeltbedden, de juiste voeding en werken met folies – eenvoudige teelttechnieken kunnen de opbrengst van een bedrijf enorm vergroten. Toch is het geen goed idee om telers te vertellen hoe te werken. "Dat wordt niet geaccepteerd." East-West Seed licht daarom sinds enkele seizoenen een aantal demobedrijven voor. Zij bepalen zelf waarmee ze werken, maar tonen hun resultaten weer aan telers in de omgeving. Zo wordt de kennis verspreid in het land. Na de teelt is er het gebrek aan informatie in de keten. Een teler gaat naar een markt en levert zijn waar via een handelaar aan de groothandelaar. Dat kost hem een hele dag wachten en de winst is onzeker. "Ze hebben geen idee wie wat wanneer aanvoert en grijpen daardoor vaak mis. Een teler die zijn bloemkool wegbrengt, gelijktijdig met drie buren en verschillende andere telers. Als hij het een dag eerder of later zou wegbrengen, zou zijn winst twee keer hoger zijn."

Met het delen van teeltinformatie wil East-West Seed ook een duurzame relatie opbouwen met de telers. Grote mogelijkheden voor de tuinbouw in Myanmar betekent immers ook grote mogelijkheden voor de zaadveredelaar. "We zijn geen NGO, we zien ook voor ons kansen." In het land wordt relatief weinig geld uitgegeven aan zaad en de potentiele markt is groot. "Als de resultaten beter zijn dankzij ons zaad, als we voor de telers waarde kunnen toevoegen met ons zaad, dan zullen ze ook meer gaan investeren in het zaad."

Naast het informatieve gedeelte werd de verjaardag van Simon Groot ook gevierd met hartelijke woorden van onder andere Bernard Wientjes (VNO-NCW), Niels Louwaars (Plantum) en Anton van Doornmalen (Rijk Zwaan).

Bekijk de fotoreportage hier.
 
 
Voor meer informatie:
East-West Seed International Ltd.
E-mail : inter@eastwestseed.com