Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Doos van tomatenstengel gaat markt op

De tomatendoos staat aan de vooravond van zijn introductie. The Greenery biedt de kartonnen verpakking, gemaakt van vezels uit stengelmateriaal, op dit moment aan bij verschillende retailers. De eerste oplage van de biobased doos bestaat uit 175.000 exemplaren. Daarin worden tomaten van Duijvestijn verpakt.

"De afnemende partij kan het feit dat zij een biobased verpakking gebruikt meenemen in de marketingmix. Vooral retailers die duurzaamheid als belangrijk beschouwen zijn geïnteresseerd, mede ook omdat Duijvestijn, een koploper op het gebied van duurzaamheid, haar tomaten hierin verpakt. The Greenery voert op dit moment gesprekken met retailers. Die afnemers willen natuurlijk wel garanties zien. Is de verpakking daadwerkelijk duurzaam? We zitten nu nog in een ontwikkelingsfase en kunnen een kwalitatieve beschouwing geven van de sterke duurzame punten van deze doos. Op termijn moeten we natuurlijk objectieven maatstaven vaststellen, zoals wellicht de CO²-footprint, waarop getoetst kan worden", zegt projectmanager Jan Smits van het Kenniscentrum Plantenstoffen.

Intussen wordt al vooruitgekeken naar een tweede productieoplage. Het uitgangspunt daarbij is dat het stengelmateriaal in een zo groot mogelijk deel van het jaar wordt verwerkt tot pulp. Normaliter komt het restmateriaal met name in pieken ter beschikking in het najaar, als de kassen geruimd worden. "We hebben tomatenstengels eind vorig jaar ingekuild om te onderzoeken of de kwaliteit van de stengelvezels behouden blijft. In augustus zijn de ingekuilde stengels eruit gehaald en gehakseld en verwerkt tot pulp. Daarvan kunnen nu circa 200.000 kartonnen dozen worden gemaakt", weet Smits.

De eerste reacties op de duurzame verpakking zijn positief. De doos moet zich nog in de praktijk bewijzen, maar uit testen blijkt dat de kwaliteit zeker zo goed is als conventionele verpakkingen. De biobased doos is mogelijk zelfs iets sterker. De productie van het karton is wel iets duurder in vergelijking met de huidige verpakking. Om het businessmodel rond te krijgen moeten de zijstromen ook voor andere toepassingen gebruikt worden. Daarbij valt te denken aan onder meer eiwitten en suikers. Eiwitten zijn nuttig voor de diervoederindustrie en suikers dienen als grondstof voor industriële toepassingen.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen
Publicatiedatum: