Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom pompoenen gezond zijn

De pompoen is een echte herfstklassieker, en dat heeft goede redenen. De groente is namelijk niet alleen lekker, maar ook zeer gezond. Per slot van rekening bestaat de caloriearme pompoen namelijk voor negentig procent uit water, maar bevat daarbij wel veel waardevolle ballaststoffen, meldt de 'Berliner Zeitung' op haar website. Zes redenen waarom pompoenen zo goed zijn voor de gezondheid:

  1. Pompoenen zijn caloriearm, per honderd gram bevatten ze slechts circa 25 calorieën.
  2. Pompoenen bevatten veel bètacaroteen. Uit deze natuurlijke kleurstof wordt vitamine A gevormd, een vitamine die belangrijk is voor ons gezichtsvermogen. Bovendien zorgt bètacaroteen ervoor dat onze cellen beschermd worden - bijvoorbeeld tegen huidveroudering en het ontstaan van kanker. Daarnaast beschermt bètacaroteen ook nog tegen hart- en vaatziekten. 
  3. Pompoenen leveren veel verzadigende ballaststoffen, die bovendien onze spijsvertering stimuleren en op deze wijze kunnen helpen bij het afvallen. Ook de bloedsuikerspiegel wordt verlaagd door het eten van pompoenen. Wetenschappers van de East China Normal University en de Iwate Universiteit in Japan kwamen in verschillende onderzoeken tot de conclusie dat pompoenen diabetes tegen kunnen gaan. 
  4. Pompoenen bevatten veel kalium, circa 300 milligram per 100 gram pompoen. Dit mineraal is belangrijk omdat het de vochthuishouding van het lichaam regelt. Maar daarnaast bevat pompoen in kleinere hoeveelheden ook calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, seleen, vitamine E, vitamine C en B-vitaminen. Het vruchtvlees bevat bovendien kiezelzuur dat een positieve uitwerking kan hebben op het bindweefsel, de huid en nagels. 
  5. Pompoenpitten en pompoenolie helpen tegen prostaatproblemen. Pompoenpitten kunnen bijvoorbeeld rustgevend werken bij een overactieve blaas. De omega-3 vetzuren in de pitten beschermen bovendien tegen hart- en vaatziektes en een hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen pompoenpitten ook positieve uitwerkingen hebben op onze stemming: het aanwezige aminozuur tryptofaan is namelijk betrokken bij de productie van het gelukshormoon serotonine. 
  6. De uit pompoenpitten gewonnen olie verlaagt de cholesterolwaarde en versterkt het immuunsysteem. Volgens onderzoeken van de National Cheng Kung University in Taiwan heeft de olie bovendien een geneeskrachtige werking bij een vergrote prostaat. Bij vrouwen na de menopauze kan pompoenolie volgens een onderzoek van de University of the West Indies de bloeddruk verlagen.
Publicatiedatum: