Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dijksma wil Monitor Duurzame Agrogrondstoffen uitbreiden met import groenten en fruit

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft de resultaten van de Monitor Duurzame Agrogrondstoffen, zoals opgesteld door het CBS naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze monitor geeft inzicht in het aandeel duurzaam gecertificeerde koffie, palmolie, soja, hout, cacao en kweekvis voor de Nederlandse markt. Dijksma wil deze monitor vanaf volgend jaar uitbreiden naar de import van groente en fruit.

Voor duurzaam gecertificeerde koffie, palmolie, soja, hout, cacao en kweekvis geldt dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector en voedingsmiddelenindustrie zich hebben gecommitteerd aan de doelstelling om enkel nog grondstoffen van duurzaam gecertificeerde origine in te kopen. De toezeggingen op dit terrein zijn vanuit de verwerkende industrie gedaan door groepen van individuele bedrijven en/of door brancheverenigingen in naam van hun leden. Deze afspraken hebben, afhankelijk van de sector en direct betrokkenheid van de overheid, de vorm van een convenant, 'green deal' of intentieverklaring gekregen. De verschillende brancheorganisaties monitoren de voortgang zelf. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft het CBS de methode van de verschillende brancheorganisaties gevalideerd.

Dijksma wil deze monitor vanaf volgend jaar uitbreiden naar de import van groente en fruit. Ook dit zijn agrarische producten waarbij duurzaamheidsvraagstukken spelen bij de productie. Een groot deel van de betrokken bedrijven in deze sector is al een vergaand commitment aangegaan voor het verduurzamen van de productie van geïmporteerde groente en fruit. Het is ook hier belangrijk dat we de voortgang nauwlettend volgen.


Bron: Ministerie van Economische Zaken
Publicatiedatum: