Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bill Martens teelt komkommers en mini-komkommers

"Geen meer-opbrengst hogedraadteelt Canada"

Voorafgaand aan de Canadian Greenhouse Conference vond een tour plaats in diverse tuinbouwbedrijven. Ook teler Bill Martens ontving in zijn bedrijf Bluewater, Vineland, een delegatie. De teler gaf een rondleiding in zijn kas en toonde de komkommers en Mini Cukes (kleine komkommers). 


Teler Bill (derde van links) verwelkomt de delegatie in zijn recent gekochte kas. De kas was oorspronkelijk voor sierteelt, maar Bill bouwde de kas om tot een komkommerkas. De kas is gebouwd in 1999 door GGS en is een Venlo-kas.


Hangende goten, met de derde komkommerteelt van dit jaar erop (de eerste teelt startte in januari, de tweede in juli en de derde in oktober). De teelt geschiedt op Grodan blokken en op Grodan Grotop Expert matten.


Teler Jan Chechalk van de Bluewater-kas vertelt over de hogedraadteelt. "We probeerden het voor twee teelten in een van onze secties. De kwaliteit van de teelt was fenomenaal en de gewassen ook. Maar het kostte te veel arbeid om rendabel te zijn. De markt betaalt niet beter voor betere kwaliteit komkommer. Daarom zijn we gestopt met de hogedraadteelt en gaan we verder op goten."


Het gele tape maakt deel uit van de biologische gewasbescherming en is een preventieve maatregel. Maar de ziektedruk is laag doordat er weinig kassen in de omgeving liggen.


De witte vlieg is relatief nieuw voor Martens. Belangrijker zijn zaken als spint en trips. Deze insecten worden met biologisch bestreden, met onder andere Swirskii en Amblyseius californicus.


In mei is er Redufuse op de kas gespoten en dat beviel zo goed dat de volgende uitbreiding geheel met diffuus glas geschiedt. "We zien betere planten onder diffuus glas en geloven in een betere opbrengst", vertelt Martens. Volgens hem levert het diffuse glas een bijna 30% hogere opbrengst op.


Bill gebruikt oplosbare meststoffen en werkt met o-zone en UV-waterbehandelingen. Volgens Martens is het systeem volledig gesloten.


Een vrachtwagen brengt nieuwe biomassa om de kas te verwarmen. Martens verbrandt houtafval. Ook de tank Air Liquide is zichtbaar. Dit bevat pure CO2. De CO2 van het houtafval is niet geschikt voor de teelt omdat het gehalte NOX te hoog is. 


De biomassaverbrander is in het bedrijf in elkaar gezet en is gemaakt van twee aan elkaar gelaste zeecontainers. De hydraulische vloer brengt de biomassa naar een conveyor belt en die leidt weer naar de verbrander.


De biologische verbrander. Daarnaast gebruikt Martens een boiler (5-6 gigajoule) voor gas. Dit is niet alleen een back-up: in de winter heeft de kas meer warmte nodig dan de biomassa-installatie kan produceren.


Publicatiedatum: