Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tips: waterstromen tijdens teeltwisseling en begin nieuwe teelt

De teeltwisseling staat weer voor de deur. Dit betekent dat oude gewassen de kassen verlaten en plaats maken voor nieuwe planten. Voor veel tuinders is dat tevens het moment van het jaar om het bedrijf eens goed schoon te maken en op te ruimen. Bij de teeltwisseling kunnen er afvalwaterstromen voorkomen die de rest van het jaar niet vrijkomen. Hieronder een aantal tips om op verantwoorde wijze met dit afvalwater om te gaan.

Teeltwisseling
Stop op tijd met de watergift aan het gewas zodat de substraatmatten al zoveel mogelijk droog worden getrokken door het gewas en kunnen uitdrogen.

Percolaatwater van gewassen

Percolaatwater is het water dat vrijkomt bij de vertering van gewassen. Het ontstaat als de oude gewassen naar buiten worden gereden en daar tijdelijk worden opgeslagen. Dit water mag niet op het oppervlaktewater worden geloosd maar moet worden afgevoerd naar de riolering. Indien er geen riolering aanwezig is, kan het water opvangen en uitrijden over land een oplossing bieden. Het is in ieder geval verstandig om de gewassen zoveel mogelijk te laten indrogen voordat ze naar buiten worden gereden en daar zo snel mogelijk te laten ophalen.
 
Uitlekwater substraatmatten
Dit water kan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bevatten en mag dus niet worden geloosd op het oppervlaktewater. Het water mag wel worden geloosd op de riolering indien aanwezig. De matten aan het einde van het teeltseizoen zoveel mogelijk droog laten trekken door het gewas, voorkomt dat er veel water uitlekt.
 
Schoonmaakwater binnenkant van de kas
Als er uitsluitend water wordt gebruikt om de kas te reinigen, mag het water de bodem intrekken (als de grondfolie is weggehaald). Indien er schoonmaakmiddelen worden toegevoegd aan het water, moet het water worden opgevangen en geloosd worden op de riolering.
 
Schoonmaken van silo's
Om de nieuwe teelt geheel schoon te kunnen starten, worden vaak ook de vuilwatersilo's e.d. tijdens de teeltwisseling gereinigd. Omdat dit water meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bevat, mag het schoonmaakwater niet op het oppervlaktewater worden geloosd. Lozing op de riolering is wel toegestaan.
 
Begin nieuwe teelt
Doorsnijden van de substraatmatten. Na het voldruppelen van de matten wordt vaak de folie aan de zijkant van de substraatmatten doorgesneden om het overtollige water te verwijderen. Hierbij kan in korte tijd veel drainwater vrij komen. Aangezien dit water meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bevat, is het niet toegestaan om dit water op het oppervlaktewater te lozen. Om te voorkomen dat al het water tegelijkertijd moet worden afgevoerd en de drainopvang daarvoor te klein is, wordt geadviseerd om het folie eerst een klein stukje in te snijden en later helemaal. Hiermee komt het water gefaseerd vrij en is het makkelijker om het drainwater op te vangen en te hergebruiken in de teelt.
 
Drainwater in het begin van de teelt
Veel bedrijven kiezen er voor om de eerste periode na het planten het drainwater niet op te vangen maar te spuien. Een argument hiervoor is dat nieuwe steenwolmatten stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de jonge planten. Uit ervaring is gebleken dat opvang van het drainwater direct na het planten geen extra risico's meebrengt voor de planten.

Bron: Omgevingsdienst Haaglanden
Meer informatie over waterbeheer in de glastuinbouw leest u op www.agrarischwaterbeheer.nl en
www.glastuinbouwwaterproof.nl.

 
Publicatiedatum: