Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kees Heegsma: "Afrika redelijk aan de markt, Oost-Europa blijft achter"

Muizenschade en rustige export in peen

Tholen - De peenmarkt ontwikkelt zich al vanaf maart moeizaam. Voor de oogst vanaf het land wordt een prijs van 5 cent betaald. Voor goede bewaarkwaliteit hooguit een paar cent meer. "Het aanbod binnen Europa is vrij groot en de vraag van exportmarkten te rustig. Andere jaren waren de koelhuizen nog weleens koper en die brachten nog wel eens stemming in de markt, maar dat is nu ook niet aan de orde", vertelt peenhandelaar Kees Heegsma uit Lemmer.



"De Russische boycot wordt nu als oorzaak van de lage marktprijs genoemd, maar dat vind ik niet helemaal terecht. Anders was Rusland wel op de markt in de zomer, maar zeker niet als grootste afnemer. Hopelijk gaat het snel 'winteren' in Rusland en zoekt men toch naar een Hollandse oplossing. Onze Russische verkoopster kan nu niet veel uitrichten. Langs de officiƫle weg kun je niets uitrichten", vervolgt Kees.



Muizenschade
"De bruto-peenoogst is weliswaar groot, maar hoe groot de netto-oogst is, moet zich nog maar uitwijzen. In binnen- en buitenland hebben de muizen flink huisgehouden en door de zachte winter is de populatie flink vermeerderd. Die beesten vreten een hoop schade in de percelen", vertelt Kees. "In binnen- en buitenland staan er nog genoeg wortelen in het veld, die niet voor de bewaring geschikt zijn."

Op Omroep Flevoland was een reportage met teler Jan Blitterswijk die zijn worteloogst vernietigde vanwege de slechte marktprijs

"Een verandering in de marktsituatie zou moeten komen van een weersverandering. In Oost-Europa gaat de temperatuur rustig aan onder het vriespunt. Een vroege winter kan de situatie veranderen. Gelukkig zijn er nu ook wat Oost-Europese klanten die kwaliteitspeen bestellen. Een ander positief punt is dat Afrika redelijk aan de markt is en dat is toch een bestemming die we de afgelopen jaren nauwelijks hebben gezien. Dat biedt weer een beetje perspectief", besluit de vollegronds-groentenhandelaar.



Voor meer informatie:
Kees Heegsma
Heegsma BV
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
info@heegsmabv.nl
www.heegsmabv.nl