Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Almeria: sperziebonenteelt +300%

Het sperziebonenvolume in Almeria was dit seizoen groter dan vijf jaar geleden volgens statistieken van de Council of Agriculture, Fisheries and Rural Development van de regering van Andalusië. Het totale volume bedroeg dit seizoen 31 miljoen kilo. In 2009-10 was dit 10,7 miljoen. 

In de tweede helft van het decennium daalde de sperzieboonproductie in de regio, van 38 miljoen kilo in 2004-5 tot 33 miljoen in 2005-06, 26 miljoen in 2006-07, 19 miljoen in 2007-08 en 13 miljoen kilo in 2008-09. In het seizoen 2009-10 bereikte het volume een dieptepunt van 11 miljoen kilo. Pas in het volgende seizoen steeg de productie naar 12 miljoen, gevolgd door 22 miljoen in 2011-12, 24 miljoen in 2012-13 en de huidige 31 miljoen kilo.

Areaal en opbrengst
Hoewel de variatie in het areaal ten dele overeenkwam met de productievolumes, is het areaal iets lager gebleven, terwijl de opbrengst per vierkante meter is gestegen.

In 2004/05 was 3.200 ha gewijd aan de teelt van sperziebonen. In 2005-06 was dit 2.230 ha, gevolgd door 1.745 ha (2006-07), 1.259 ha (2007-08), 921 ha (2008-09), 776 ha (2009-10) en 649 hectare in 2010-11, toen het kleinste volume geoogst werd. Vanaf 2011-12 nam het areaal weer toe tot 1.137 ha, gevolgd door 1.283 ha in 2012-13. Momenteel bedraagt het areaal 1.348 ha. 

De opbrengst varieerde tussen 1,19 kilo per vierkante meter in 2004-05 en 2,29 kilo in het seizoen dat net afgelopen is. Tot het seizoen 2009-10 schommelden de opbrengsten, daarna namen ze elk jaar toe. 

Seizoensanalyse 
Volgens de Andalusische regering is 40% van de volumes voor een hogere gemiddelde prijs verkocht dan vorig jaar (€1,23/kg). De piekperiode loopt van april tot juni. In deze maanden wordt 44% van het totale volume geoogst. 

Het seizoen 2013/14 kende grote volumes in oktober, die in de tweede helft van de maand samenvielen met de eerste sperziebonen uit Marokko. Het Marokkaanse seizoen startte met wat vertraging en concentreerde zich meer op de wintermaanden. De prijzen voor de sperziebonen uit Almeria waren de eerste twee maanden lager dan vorig jaar, vanwege het grote aanbod uit verschillende landen. 

Van november tot januari zorgden dalende temperaturen in Almeria, Granada en Marokko voor een laag aanbod, waardoor de waarde van het product steeg. Dit resulteerde in januari en februari in de hoogste prijzen van het seizoen. Gedurende de eerste twee maanden van het jaar was er echter weinig aanbod vanuit Andalusië, omdat de planten in de overgangsfase tussen de productieve najaars- en voorjaarsperiodes zaten. 

De voorjaarsgewassen werden half april productief met een piekperiode in mei. De prijzen zakten tot onder de €1/kg, de laagste prijzen sinds september. In mei ondervonden de sperziebonen concurrentie vanuit de oostkust van Granada, Marokko, Egypte, Zuid-Afrika en Kenia. Eind mei vallen de Marokkaanse producten weg, omdat ze rond die tijd hun kwaliteit verliezen en uitgedroogd op de markt komen. Eind juni maken de kasplanten in Almeria plaats voor teelt onder gaas of in de open lucht.

Bron: Hortoinfo
Publicatiedatum: