Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jonathan Holslag over de moeilijke situatie in Europa en Azië:

"Gouden tijden van Azië zijn zowat voorbij"

Tholen - Jonathan Holslag sprak tijdens de Freshfel Europe's Policy Meeting over het belang van Europese herpositionering. "Europa staat op een nieuw kruispunt." Jonathan Holslag is voorzitter van Brussels Institute of Contemporary China Studies en geeft ook les aan de Vrije Universiteit in Brussel. Als specialist op Azie en zijn betrekkingen met de EU heeft hij een goed inzicht in de Europese politiek en de veranderende rol van Europa in de wereld.

Tijdens zijn speech gaf hij inzicht in de toekomstige rol van Europa in de wereld gedurende de komende vijf jaar en de uitdagingen en kansen. Hij gaf aan dat de AGF-sector veel moeilijke punten had. "Groenten en fruit zijn niet zo handig, niet zo smaakvol, niet zo goedkoop en niet zo sexy."



Europa
Hij benadrukte het nadeel dat groenten niet zo goedkoop zijn en dat het erg moeilijk is voor de AGF-sector in deze wereld van crisis. "Hoe kun je verwachten dat mensen meer aan groenten en fruit gaan uitgeven, terwijl hun koopkracht daalt? Huishoudens hebben een stuk minder te besteden dan enkele jaren geleden. We zitten op een crisis op verschillende niveaus, dus niet alleen economisch, maar ook politiek. Europese consumenten hebben weinig vertrouwen in de overheid en hun gedrag tegenover andere landen op de wereld. Het is niet alleen in Spanje, Portugal en Griekenland maar ook in West-Europa. Europa is nog nooit zo geraakt sinds de tweede Wereldoorlog en verliest aan economische kracht. Daarnaast zijn we 'verslaafd' geraakt aan de import van fossiele brandstoffen, zoals gas en olie. Ook geven we meer uit aan kritische producten zoals software, royalties en hardware. Een ander probleem is dat Europa naast staatsschuld, steeds meer buitenlandse schulden heeft. We hebben nu het machtige Duitsland nog, maar ook daar gaat het minder. We zijn dus nog niet aan het einde van de crisis. Er ontstaan overal in Europa nieuwe zeepbellen. We hebben duidelijk niets geleerd van de vorige crisis."

Gouden tijden van Azië zijn voorbij
De vraag naar Europese producten lijkt volgens Jonathan helaas niet te groeien. "Europa gaat op zoek naar nieuwe markten, en velen richten hun pijlen op Azië. Maar Azië zit ook in de problemen, net als Europa. Werkloosheid bedreigt de economische groei in Azië. Het idee dat de winstmarges in China enorm stijgen is niet waar, deze zijn namelijk heel laag. Laten we dus niet veel van China verwachten."

"En we moeten ook niet veel van India verwachten trouwens", vervolgde hij. "India heeft als voordeel dat er een stijging is van het inwonersaantal, maar er ook veel moeilijkheden. India heeft veel kleine bedrijven, een slechte infrastructuur en er is sprake van geweld en corruptie. We moeten echt voorzichtig zijn in ons vertrouwen in Azië. Hun gouden tijden zullen snel verdwijnen en zijn bijna voorbij. We moeten dus met een Plan B komen. Ik weet dat ook de AGF-sector kansen ziet in Azië, met name de rijke middenklasse klinkt aantrekkelijk. Maar die groep wordt kleiner. Ik kan niet voorspellen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. Ik zou graag duidelijke antwoorden willen geven hoe we de situatie moeten veranderen, maar ik weet het niet."

Klik hier voor de fotoreportage van het Freshfel event