Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AquaReUse werkt aan sluiten waterketen

Afgelopen vrijdag organiseerde het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een excursie bij de in aanbouw zijnde AquaReUse-installatie in de Overbuurtsche polder in Bleiswijk. Vakjournalisten uit de tuin- en waterbouwsector woonden een presentatie bij over dit innovatieve waterzuiveringssysteem voor glastuinbouwbedrijven. Vervolgens kregen zij uitleg op de bouwlocatie.

In het innovatieve waterzuiveringssysteem AquaReUse verzamelen we al het gebruikte water van de glastuinbouwbedrijven centraal in het gebied en zuiveren dit tot gietwater voor dezelfde bedrijven. Door het steeds intensiever worden van de tuinbouw blijft de waterbehoefte binnen de glastuinbouwsector erg groot.



Een sluitende waterketen voor een cluster bedrijven

De afgelopen decennia is dan ook hard gewerkt aan het optimaliseren van het hergebruik van het gietwater op de bedrijven. Op bedrijfsniveau kunnen de tuinders het hergebruik optimaliseren. Dit kan echter ook op het niveau van clusters van bedrijven. "AquaReUse is hier het allereerste voorbeeld van: een cluster van glastuinbouwbedrijven en het hoogheemraadschap werken samen aan het sluiten van de waterketen. En daar zijn we trots op!", aldus waterschapsbestuurder Agnes van Zoelen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.



Werking AquaReUse-installatie

De installatie bestaat uit twee onderdelen en is aangesloten op het rioleringssysteem in het gebied. Nadat het afvalwater is ingezameld, begint het zuiveringsproces waarin het water onder andere biologisch wordt gezuiverd door filtratie met een rietfilter. Uiteindelijk gaat het gezuiverde water via een distributiesysteem naar de tuinders. Als er overschot is, gaat dit de bodem in als reserve.

Meer weten?

De bouw van de installatie is in september begonnen en de oplevering staat gepland voor januari 2015. Meer informatie over het project vindt u op de website www.aquareuse.nl.

Wilt u nog meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Nadine Sparrius, communicatieadviseur op dit project. Tel: 06 278 21 433.


Publicatiedatum: