Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
perforatie, druipplek, plano, AC-laag?

Vast foliescherm winter 2014/2015: aandachtspunten

Het AC folie-seizoen breekt weer aan en diverse telers zijn voornemens een vast anti-condens foliescherm aan te brengen. Maar wat en hoe precies? Cees van der Kaaij van DoekEnDraad.nl zet een aantal aandachtspunten op een rij.



Bestel de folie op tijd
Het eerste punt: bestel op tijd. De levertijden kunnen zo oplopen naar 6 weken en niet op tijd bestellen geeft extra stress tijdens de teeltwisseling wat niet nodig is.

Druipplek
Maak op de onderste legger een polyesterdradenbed en boven elke plantrij een draad. Hierdoor is de druipplek in het pad en niet op de planten.

Leveren van folie
Laat het folie bij voorkeur plano leveren, niet gevouwen. Bestel de banen plano op maat. Ga uit van de kasbreedte + 1,5% + afhang (bijv. 2x1 meter). Laat de foliebanen (maximaal 3 banen op 1 rol) op maat maken.

Anti-condenslaag
Folie kan enkel- of dubbelzijdig voorzien worden van een anti-condenslaag. Dit is afhankelijk van de producent. Van der Kaaij adviseert dubbelzijdig AC-folie. "Zeker als u het in eigen beheer uitvoert, dan kunnen er geen vergissingen gemaakt worden." Ook niet onbelangrijk: het ene merk is veel stroever met optrekken dan het andere.



Perforatie
De perforatie van het folie kan gevarieerd uitgevoerd worden. Hiermee is het kasklimaat te beïnvloeden. Zo is het mogelijk koude gevels warmer te houden door geen perforatie aan te brengen op de eerste en laatste meters van een baan. Als daarbinnen 20 meter 20x20 geperforeerd is, en het middelste van de baan voorzien is van 10x10 perforatie, kunnen koude gevels warmer gehouden worden.

Optrekken en vastnieten
Zorg voor paktouw als trekkoord. Dit is sterk genoeg om lange banen van ca 200 meter er in 1 x op te trekken dit spaart tijd en dus geld. Overweeg om bijvoorbeeld het optrekken uit te besteden en het vastnieten zelf te doen.

Enkelvoudig beweegbaar systeem
Bekijk de mogelijkheid om een eenvoudig beweegbaar systeem te maken om banen open te trekken. Daarmee kan het AC-folie enkele weken langer gebruikt worden.
 
Voor meer informatie:
Doekendraad.nl
Cees van der Kaaij
Langestraat 15
2691 BB 's-Gravenzande
info@doekendraad.nl
+31(0) 6839 91244


 
Publicatiedatum: