Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Weer re-export geweigerd door fout in documenten

Rusland vervangt Europees product: duurder en mindere kwaliteit

Dat de Russische douane kritisch naar de documenten kijkt blijkt opnieuw nu een lading grapefruit geweigerd is bij de grens. Het citrus was uit Zuid-Afrika via een Nederlandse handelaar op weg naar de Russische markt, omdat de Zuid-Afrikaanse papieren ontbraken namen de Russen aan dat het om Europees fruit ging dat illegaal naar Rusland geëxporteerd was. De Russische retail zegt dat het gelukt is de Europese producten te vervangen voor groenten en fruit uit niet geboycotte landen. Keerzijde is wel dat de prijzen gestegen zijn en ook de autoriteiten toegeven dat er duidelijke kwaliteitsverschillen zijn. En een Chileense handelsdelegatie bezocht Rusland om afspraken te maken met de retailers. Door de sterkere positie van de retailers kiezen die steeds vaker voor directe import.

De Europese Commissie heeft de compensatieregeling voor de opslag van kaas stopgezet. De sector werd op een vergelijkbare manier gecompenseerd als de AGF-sector. Net als in de AGF-sector bleek ook onder de kaasmakers dat er meer geclaimd werd dan er geëxporteerd werd naar Rusland.

Zuid-Afrikaans grapefruit tegengehouden
De Russische autoriteiten hebben een lading grapefruit tegengehouden bij de grens, omdat de documenten niet op orde waren. Het citrus uit Zuid-Afrika kwam via een Nederlandse handelaar in Rusland terecht. Hoewel op de documenten Zuid-Afrika vermeld stond als land van herkomst, ontbraken de Zuid-Afrikaanse papieren. De Russische douane concludeerde daarom dat dit een poging was om Europese grapefruits illegaal in Rusland af te zetten. De lading is teruggestuurd naar Nederland.

Chileense handelsdelegatie in Rusland
Een handelsdelegatie uit Chili bezoekt Rusland om afspraken te maken met Russische retailers. Onder andere Asoex, ProChile en het Chileense Kiwi Comité nemen deel aan de reis. De exporteurs zien veel mogelijkheden om de export te vergroten. Het Zuid-Amerikaanse land zou al 107.00-108.000 ton direct naar St. Petersburg exporteren. De Chilenen zien veel potentie in de Russische markt, die meegroeit met de toenemende koopkracht van de gemiddelde Rus. Daarnaast neemt de positie van de retailers toe, die daarom steeds vaker direct willen importeren. Dat biedt mogelijkheden voor de Chileense exporteurs.

Rusland begint met bouw kassen
In vier Europese regio's van Rusland is men druk met de bouw van nieuwe kassen. De projecten zijn in handen van het bedrijf 'Greenhouse Development Technology' dat nieuwe technieken in de kassen implementeert. Het streven is om in 2017 jaarrond kwaliteitsproducten te kunnen telen en minder afhankelijk te worden van import. In de periode november tot juni bestaat het grootste deel van de geconsumeerde groenten, 7 kilo per persoon, uit geïmporteerde producten. Voor volgend jaar moet er meer dan 50.000 MT geoogst worden. Het budget voor het hele project staat op 10-12 miljard roebel (200-240 miljoen euro). In totaal wordt 71 ha kassen gebouwd. De medewerkers in de kassen volgen een opleiding in Nederland.

Rusland kan zonder EU en VS
Volgens de Russische retailers is het gelukt om het grootste deel van de geboycotte producten te vervangen. De meeste moeite hadden de supermarkten om voor vlees, vis en kaas vervangende producten te vinden. Aardappelen, uien, wortelen, sla, bieten, appelen, citrus en meloenen zijn volgens de Russen makkelijk te vervangen. Keerzijde is dat de prijzen wel zijn gestegen en dat er duidelijke kwaliteitsverschillen zijn.
De Russische fytosanitaire dienst wijst er op dat de groenten en fruit van de nieuwe leveranciers afwijken van de Europese producten. Verschillen in teeltomstandigheden en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zouden de oorzaak zijn. De groenten en fruit zien er onder andere minder aantrekkelijk uit.