Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Protesten in Ierland tegen prijsverlagingen

Aldi verantwoordelijk voor ondergang telers?

Groente- en aardappeltelers protesteerden deze week buiten het hoofdkantoor en distributiecentrum van Aldi in het Ierse Naas. IFA-voorzitter Eddie Downey zegt dat het huidige gedrag van grote supermarkten tegenover groentetelers ervoor zorgt dat deze gespecialiseerde productie-sector zal uitsterven. Het ontzegt Ierse consumenten van de beste kwaliteit groenten, wanneer deze worden vervangen door import.

"Telers kunnen de prijsverlagingen van Aldi niet meer aan. Aldi heeft gemiddeld een verlaging van 10% opgelegd voor hoofdgroenten, zoals kool, bloemkool, wortelen, koolrapen, sjalotjes en prei", zegt Mr Downey. "In de meeste gevallen is dit onder de kostprijs van de productie, waardoor er geen marge meer overblijft voor herinvestering, weersproblemen of variabele rente. Supermarkten zijn al snel met de Ierse vlag aan het zwaaien en maken gebruik van individuele telers voor promotie, waarmee de eigenlijke situatie wordt miskend: telers zullen tegen de muur lopen als de prijsverlagingen niet stoppen".



"De actie van Aldi en andere supermarkten om verse landbouwproducten weg te geven afgelopen kerst, wordt betaald door de telers en niet door de supermarkten zoals zij zelf beweren. Wanneer grote winkelketens in dit land serieus belang hechten aan een duurzame versproductensector en willen zorgen voor een betrouwbare aanvoer van veilige, inheemse voeding zullen ze verantwoordelijkheid voor hun daden moeten tonen. De sector is achteruit aan het gaan en zonder een veranderende houding van verkopers tegenover de primaire producent, zal de consument op lange termijn meer moeten betalen voor ingevoerde producten ", aldus Matt Foley, voorzitter groenten van IFA.

"Aldi is de enige klant voor vele gespecialiseerde groentetelers. Deze telers zitten vast aan pachtovereenkomsten op lange termijn en hebben geïnvesteerd in gespecialiseerde machines. Om de efficiëntie te maximaliseren, gaan een aantal van deze telers nu specialiseren in slechts een productlijn ". 

"Deze telers kunnen de prijsverlaging, die Aldi ze oplegt, niet aan. Geëngageerde telers moeten een economische marge hebben bovenop de kosten van de productie om in de handel te blijven en opnieuw te kunnen investeren in de toekomst ", aldus de heer Foley. 

Bron: farmersjournal.ie
Publicatiedatum: