Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rot fruit voor Russische supermarkten

Fruit zuidelijk halfrond mag via EU exporteurs naar Rusland

Er is onduidelijkheid over de re-export naar Rusland. Uit Zuid-Afrika komen geluiden dat re-export vanuit Europa niet mogelijk is, maar een handelaar vertelt gewoon te exporteren. Rusland haalde volgens de officiële cijfers een recordoogst binnen van bijna 1,65 MT appelen. In het algemeen zijn de Russische telers positief over de boycot, ze krijgen de kans hun marktaandeel te vergroten doordat er minder concurrentie is. In Europa worden Portugese perentelers hard getroffen. Hoewel een relatief klein deel geëxporteerd werd, zijn de gevolgen vooral indirect. Ook Israëlische exporteurs zien de indirecte gevolgen van de boycot. Europa is voor bepaalde producten weggevallen als exportmarkt door het overschot aan bepaalde producten en niet elke exporteur vertrouwt de Russische handelaren. In Kaliningrad hebben supermarkten een heel ander probleem. Doordat import uit Europa verboden is, komt veel fruit met een omweg naar de regio. Daardoor arriveert een deel van de producten verrot bij de supermarkten. In Oekraïne dalen de prijzen voor groenten zo ver, dat telers in de problemen komen.

Onduidelijkheid re-export Rusland
Er blijkt onduidelijkheid te zijn over de mogelijkheden van re-export naar Rusland. Zuid-Afrikaanse organisaties zeggen steenfruit niet via Europa te kunnen exporteren. Voor directe export naar Rusland zijn de producten langer onderweg. Volgens de Zuid-Afrikaan worden de producten als Europees gelabeld, waardoor re-export niet mogelijk is.
De Zuid-Afrikaanse onderneming Seven Seas Fruit, met een dochterbedrijf in Nederland, vertelt dat ze alleen rechtstreeks naar Rusland exporteren. Voor zover hen bekent is re-export verboden. Door de zwakke positie van de roebel ten opzichte van de dollar verwacht de onderneming geen hogere prijzen en omdat de citrusmarkt onder druk staat, zal het volume ook niet veel stijgen.
Een Nederlandse handelaar vertelt echter dat er wel degelijk re-export naar Rusland mogelijk is, maar dat de papierwinkel wel op orde moet zijn. De handelaar vertelt dat er deze week nog onder andere ladingen sinaasappelen en grapefruit naar Rusland verscheept zijn. "Met de juiste papieren is dat geen enkel probleem." Wel waarschuwt de handelaar voor Russische wanbetalers. De retailers en grote cateraars voldoen wel aan de financiële verplichtingen, maar groothandelaren laten vaker verstek gaan. Zo zouden de meeste Europese handelaren nog grote sommen geld uit Rusland moeten krijgen.

Recordoogst Rusland
Volgens de officiële cijfers heeft Rusland een recordoogst appelen in het seizoen 2013/14. De afgelopen 7 jaar was de oogst niet zo groot. In totaal werd bijna 1,65 miljoen MT, dat is 12% hoger dan het vorige seizoen. Volgens experts is de groei in de productie veroorzaakt door een hogere opbrengst. De gemiddelde opbrengst bereikte het recordniveau van 67,4 MT/ha. Het areaal daalde met 2% ten opzichte van vorig jaar.

Libanon zet exportkantoor op
Door de toegenomen interesse van Libanese exporteurs naar Rusland wil Libanon een exportkantoor opzetten. Het kantoor gaat zich inzetten om de export te bevorderen. Volgens de autoriteiten draagt een exportbureau bij aan de ontwikkeling van de handelsrelaties. Begin oktober zal een Libanese delegatie Rusland bezoeken om verder te praten over de exportmogelijkheden van onder andere groenten en fruit.

Spaanse organisaties uiten kritiek op EU-compensatie
Andres Gongora, hoofd groenten en fruit van COAG, uitte kritiek op de compensatieregeling. Volgens de organisatie hebben telers meer aan een mechanisme om de markt te controleren. Daarnaast wijst hij er op dat ook aubergines en courgettes in grote volumes naar Rusland geëxporteerd werden. ASAJA en UPA zijn positiever, zeker nu de EC de lijst met producten uitgebreid heeft. Wel zouden beide organisaties graag zien dat de compensatie ook met terugwerkende kracht zouden moeten gelden, omdat de regeling uitgesteld werd door de Europese Commissie.
De telersorganisatie AVA-ASAJA heeft de EC opgeroepen de grenzen te sluiten voor landen die profiteren van de Russische boycot. De organisatie wil dat dezelfde producten geboycot worden voor landen die de sancties gebruiken om naar Rusland te exporteren

Spaanse appelen 52% goedkoper
Na de boycot staan de prijzen in Spanje onder druk. De appelprijzen daalden met 52% van 25 cent per kilo naar 12 cent. In Navarro is 215 ton appelen van de markt genomen. De oogst is in volle gang, de totale oogst wordt geraamd op 15.800 ton. Van de peren is 22 ton van de markt genomen, 0,1% van de totale oogst die uitkomt op 19.000 ton. Perentelers zijn beter af, omdat die aanspraak kunnen maken op de hagelverzekering na de hagelbuien eerder in het seizoen.
De prijsdalingen zijn het gevolg van de Russische boycot. Spaanse autoriteiten willen de consumptie van fruit promoten, onder andere door in scholen en door meer fruit te verwerken tot sappen.
Hoewel de Europese perenoogst 2% minder is dan vorig jaar, liggen de prijzen voor peren in Catalonië 10-20% lager dan normaal. De perenteelt in de regio is niet getroffen door de hagelbuien in augustus. Ongeveer 3,33% van de 210.000 ton peren die in Catalonië geteeld wordt, was bestemd voor de Russische markt. De Catalaanse telers kijken nu naar andere bestemmingen als Brazilië, Hong Kong en Sjanghai.

Oekraïense groenten en fruit goedkoper
Vorige week zijn de prijzen voor groenten en fruit in Oekraïne met 3,1% gedaald, een week eerder was dat 3,7%. Over de afgelopen drie weken is de prijs met 12,5% gedaald, een jaar eerder stegen de prijzen in dezelfde periode met 20,9%. Groenten daalden met 10,9%, aardappelprijzen daalden met 5,7% en seizoens- en kasgroenten zijn 3,9% goedkoper. Fruitprijzen stegen met 3,7%, voornamelijk door duurder importfruit.
De telers in Oekraïne komen door de lage prijzen in de problemen. De gebruikte machines in de teelt wordt geïmporteerd. Daardoor zijn de productiekosten van de telers gekoppeld aan de buitenlandse valuta. Doordat de wisselkoers niet gunstig is en de prijzen laag, raken de buffers van de telers leeg.

Rot fruit voor supermarkten Kaliningrad
In Kaliningrad zijn Wit-Russische perziken aangetroffen. De perziken kosten 50% meer dan de Spaanse import perziken. Daarnaast doken Poolse en Litouwse producten op de markt op. De regio moest na de boycot op zoek naar andere aanvoerkanalen. Hoewel die gevonden zijn, is de transporttijd langer waardoor het regelmatig voorkomt dat de producten al verrot zijn als ze de supermarkten bereiken.

Israël indirect getroffen door boycot
Door de overschotten in Europa hebben Israëlische exporteurs minder mogelijkheden. In juli en augustus zou de export met 23% gedaald zijn ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De fruitexport zou 36% lager liggen, op 39 miljoen dollar, voor groenten daalde de export met 17% naar 16,5 miljoen dollar. Hoewel de Israëlische exporteurs de mogelijkheden van de Russische markt zien, wijzen ze ook op de slechte naam die de Russische handelaren hebben op het gebied van betrouwbaarheid en betalingen.

Russische telers positief over boycot
Doorgaans zijn Russische telers positief over de boycot, omdat ze hun marktaandeel op de binnenlandse markt daardoor relatief makkelijk kunnen vergroten. Voor bijvoorbeeld appelen was 50% afkomstig uit Polen en nog eens 13,7% uit Moldavië. Nu deze leveranciers wegvallen kunnen de Russische telers daar van profiteren. De prijzen zijn dit jaar al met 10,4% gestegen en naar verwachting zullen de prijzen in oktober 30-40% stijgen. Daarnaast doet de regering miljardeninvesteringen om de landbouwsector te ontwikkelen. Het geld, 46 miljard euro, wordt geïnvesteerd in de zaadindustrie, kassencomplexen, logistiek, opslag- en verwerkingsfaciliteiten.

Portugese perentelers in problemen
Perentelers in Portugal verkopen de producten tegen te lage prijzen. Daardoor kunnen ze niet meer aan hun financiële verplichtingen voldoen. Er is onvoldoende kapitaal om brandstof of kunstmest te kopen en rente op leningen te betalen. Een teler vertelt de peren voor 50 cent per kilo te verkopen, terwijl hij vorig jaar voor peren van dezelfde kwaliteit het dubbele kreeg. De Portugese telers zeggen nog geen compensatie te hebben gekregen. Naast de directe gevolgen van de boycot, 10% van de peren ging naar Rusland, kampen de telers vooral met meer concurrentie op de wereldmarkt van perentelers uit andere Europese landen.