Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Velco Holland Overseas

Kassen funderen aan de andere kant van de wereld

Tholen - Begin 2014 verhuisden Marco van Velzen en Anita Weerheim met hun kinderen en hun kasfundatiebedrijf Velco Holland naar Australië. Al tien jaar lang is Marco van Velzen ook in Australië actief met het funderen van kassen. Het land beviel hem goed en hij zag kansen in de markt. Daarom richtte hij eind vorig jaar een Australisch bedrijf op: Velco Holland Overseas. Het gezin, met twee jonge kinderen, verhuisde naar Australië. Hoe vergaat het ze nu? "We hebben het heel erg naar ons zin. Om te wonen is het een heel prettig land. Alle clichés zijn waar: Het is groot en ruim. Je zit niet op elkaars lip", vertelt Anita Weerheim. 

Ook qua bedrijfsvoering bevalt het ze goed. Velco Holland Overseas werkt als onderaannemer voor Nederlandse en Australische kassenbouwers. De Australische glastuinbouw is volop in ontwikkeling. In het land staan relatief gezien nauwelijks kassen en er wordt behoorlijk bijgebouwd. "Het zijn meestal grote moderne tuinbouwprojecten", vertelt Anita. Opvallend is bovendien dat de telers direct contact hebben met de keten. "Er is vraag naar een schoon, veilig product. De afzet is vaak al geregeld."


Marco van Velzen is in Australië actief met Velco Holland Overseas 
 


Die vraag naar nieuwe kassen was voor de twee ook een reden om de stap naar Australië te zetten. In Nederland was het steeds lastiger werk te vinden en in Australië steeds meer. "En we willen weer ondernemen, aan de slag zijn." De aanwezigheid in het land is dan logistiek gezien zeker een voordeel. "Vanuit Nederland zijn materialen en machines een paar maanden onderweg. Wij kunnen snel met alle spullen op een project zijn".
 
Toch een heel ander uitzicht dan in het Westland!



Is het werk in Australië anders dan in Nederland? "Het plaatsen van de funderingen en grondwerken is aan de ene kant hetzelfde, maar je moet wel voorbereid zijn op andere zaken. Het klimaat is bijvoorbeeld veel extremer en de afstanden enorm. (Marco) En er kunnen stenen in de grond zitten van wel twee meter doorsnee. Dat heb je in het Nederlandse zand- en moddergrondje niet", lacht Anita. "Het waren geen verrassingen, want Marco kende het land al, maar het is wel een verschil. De lagen in de grond hier zijn ook harder. Je hebt er speciale boren en gereedschap voor nodig." Het machinepark van Velco Holland Overseas is aangeschaft in Nederland en in Australië geïmporteerd. "Nieuwe bobcats, nieuwe dumpers, aangepast naar de strenge Australische normen. We hebben het zo afgestemd, dat we op meerdere projecten tegelijk kunnen werken. Het land hier is groot en je bent zo een week bezig om op de locatie te komen. Dan is het handig om meerdere sets te hebben staan."


Down-under werkt Velco Holland Overseas met meerdere sets eigen materiaal, om zo snel te kunnen schakelen en op meerdere plekken actief te kunnen zijn.

Dat is handig, want Australië is zeer uitgestrekt en transport neemt veel tijd in beslag.

Een ander verschil tussen Nederland en Australië is de Australische regelgeving. Wordt er in Nederland wel eens gemopperd over veel en strenge regels, in Australië zijn de regeldruk en eisen nog veel hoger, bijvoorbeeld rondom Health & Safety. Ook daarvoor is het zeker wel een voordeel dat Velco Holland nu ook een Australische tak heeft. "Dat werkt prettiger, ook voor zaken als administratie en facturatie."


Voor meer informatie:
Velco Holland Overseas
15 Antipodes Close 
Castaways Beach
Queensland, Australia 4567
Marco van Velzen 
+61 (0)4 – 39 862 097 
Anita Weerheim
+61 (0)4 – 87 430 845
Office phone:
+61 (0)7 – 5474 9887 
Skype: marcovanvelzen1