Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe compensatieregeling Nederlandse telers

Vrijhandelsakkoord EU-Oekraïne volgend jaar van kracht

Het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne, dat vorig jaar getekend zou worden, wordt volgend jaar van kracht. In plaats van dit najaar treedt het verdrag volgend jaar in werking. Het Europees Parlement debatteerde over de reactie van de EC op de Russische boycot, waarbij er kritiek geuit werd op de slechte voorbereiding van de Commissie. En er kwamen berichten naar buiten over de nieuwe compensatieregeling voor getroffen telers. De exacte bedragen zijn nog niet bekend gemaakt, maar Nederland zou voor 220.000 ton gecompenseerd worden.

Naast dat het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne pas volgend jaar volledig van kracht wordt, een jaar later dan gepland, kwam de Oekraïense regering de separatisten tegemoet. De Oekraïense president biedt de separatisten gedeeltelijk zelfbestuur aan. De komende drie jaar mogen de separatisten de door hen gecontroleerde gebieden besturen. Eigen politie, eigen rechters en Russisch als hoofdtaal in het onderwijs. Daarnaast komt er amnestie voor de separatisten. Deze maatregelen moeten de angel uit het conflict halen.

Fruit Logistica Berlijn speelt in op boycot
In een persbericht schrijft de organisatie dat de Russische boycot dramatische gevolgen hebben, maar ook kansen biedt om nieuwe markten te openen. Vijf maanden voor de beurs zijn er al meer stands geboekt dan bij opening van de beurs vorig jaar. Er worden 2600 standhouders verwacht.

Europees Parlement debatteert over boycot
Begin van de week debatteerde het Europees Parlement over de reactie op de Russische boycot. Hoewel de stemming in het algemeen positief is over de snelle maatregelen die de Europese Commissie inzette, overheerste de gedachte 'het is niet genoeg'. Het Parlement vindt dat er meer geld via diverse kanalen ingezet moet worden om ook citrustelers en de vlees- en vissector te compenseren. Daarnaast pleitte de parlementsleden voor meer inzet om andere afzetmarkten te vinden. Ze zien Rusland als "onbetrouwbare handelspartner." Ook werd de Commissie verweten dat ze meer rekening had moeten houden met een Russische reactie en daar beter op hadden moeten anticiperen. Overigens waren er wel positieve geluiden te horen over de promotie van Europese producten en het gratis weggeven aan instellingen en voedselbanken in plaats van doordraaien van de producten.

Nieuwe compensatieregeling voor Nederlandse telers
Nadat de compensatieregeling van de EU werd opgeschort door frauduleuze claims uit lidstaten, is er een nieuw compensatieplan opgesteld. Volgens bronnen in Brussel zouden Nederlandse telers een compensatie krijgen voor 22.000 ton fruit. Het exacte bedrag dat daarvoor bestemd is, wordt binnenkort bekend gemaakt.