Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
andere coöperatie in vergevorderd stadium

Fruitmasters enige AGF-geregistreerde voor pilot eerlijke handelspraktijken

Tot nog toe heeft zich vanuit de land- en tuinbouwsector slechts één bedrijf, te weten afzetorganisatie Fruitmasters formeel geregistreerd voor de pilot eerlijke handelspraktijken. Eén andere coöperatie is in een vergevorderd stadium om zich te registreren. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Gelet op alle acties die door de brancheorganisaties zijn en worden ondernomen, heeft Dijksma er echter vertrouwen in dat de pilots snel aan bekendheid zullen winnen.

De pilot voor de agrofoodsector is op 16 september 2013 van start gegaan, tegelijkertijd met het Europese initiatief op dit terrein. In de stuurgroep voor de agrofoodsector zijn het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) vertegenwoordigd.

Alle betrokken brancheorganisaties hebben algemene informatie via websites en nieuwsbrieven verspreid, plaatsten artikelen in vakbladen, bespraken het in de bestuurs- en ledenvergaderingen, organiseerden bijeenkomsten voor hun leden, riepen hun leden op zich te conformeren aan de gedragscode, beantwoordden vragen van leden en maakten handleidingen om dit voor hun leden te vergemakkelijken.

Van LTO-zijde heeft alleen de coöperatie Fruitmasters zich formeel geregistreerd, en een andere coöperatie is in een vergevorderd stadium om zich te registreren. Bij LTO zijn circa 30.000 bedrijven, op een totaal van ruim 67.000 bedrijven in de land- en tuinbouwsector, aangesloten. LTO blijft zich inzetten om de pilot onder de aandacht van ondernemers in de land- en tuinbouw te brengen.

Via de brancheorganisaties heeft Dijksma vernomen dat het met name voor kleinere ondernemers ingewikkeld kan zijn om zich te registreren, omdat zij minder capaciteit hebben om zich te verdiepen in bijvoorbeeld de self-assessment die hoort bij deelname aan de pilot. Bij de self-assessment moeten ondernemers hun overeenkomsten evalueren en zo nodig wijzigen om ervoor te zorgen dat zij in overeenstemming zijn met de gedragscode.

bron: Ministerie van EZ,
Publicatiedatum: