Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechte situatie tuinbouw dwingt Tomatenkwekerij de Grevelingen te stoppen

Tholen - Kwekerij de Grevelingen in Sirjansland stopt na dit jaar met de teelt van tomaten. De slechte situatie in de tuinbouw dwingt telers Arnold en Marc Groenewegen deze beslissing te maken.

In Sirjansland worden sinds 2003 tomaten geteeld door de broers Arnold en Marc Groenewegen. De eerste kas werd in 2000 gebouwd. In 2006 werd daar een stuk semi-gesloten kas aan toegevoegd: de Aircokas. Daarmee koos het bedrijf voor een van de innovatiefste kassystemen van dat moment. Nu is het nieuws over het bedrijf anders. In lokale krant PZC wordt gemeld dat het bedrijf moet stoppen vanwege de Russische boycot. Het verhaal ligt een stuk genuanceerder en is tekenend voor de situatie waar momenteel veel telers zich in bevinden. De slechte situatie in de tuinbouw de afgelopen jaren dwingt het bedrijf te stoppen. De huidige teelt wordt nog afgerond. "De ergste drukte is voorbij. Nu gaan we de boel netjes afmaken, goed eindigen", vertelt Marc Groenwegen. "Dat doen we al jaren, dus daar hoeven ze ons niet veel over te leren." De kas staat sinds een week te koop en gezien de staat van het bedrijf en de moderne technieken, is er behoorlijk wat interesse voor.

Marc vertelt: "Het is niet zo dat we slechte bedrijfsvoering hebben of fout op fout maken, maar de keten is momenteel zo ziek dat je voor je product nauwelijks een fatsoenlijke afzetprijs krijgt. Dat breekt ons op. Op een gegeven moment moet je je afvragen of je nog zin hebt om de strijd met grootwinkelbedrijven aan te gaan en iedere keer opnieuw tot de conclusie te komen dat het product tien keer over de kop gaat. Ik ben hartstikke gemotiveerd, ik wil zoveel. Maar daar komt niets van terecht als we constant te weinig krijgen voor die kilo tomaten. Je komt op deze manier geen stap verder."

Met de telersvereniging, Prominent, worden continu stappen gemaakt om marktgerichter te werken. "Die zijn net zo ambitieus en ik ben er trots op hoe we daarmee bezig zijn. Maar ik denk dat het te lang gaat duren voor onze eigen bedrijfssituatie. We hebben alles op een rijtje gezet en zijn op zoek gegaan naar de minst slechte oplossing. We willen niet weglopen voor de verantwoordelijkheden, naar het personeel, toeleveranciers en het gezin. Het is even schakelen, maar het bedrijf staat goed bekend en we hebben een goed netwerk. Dat wordt een leuke baan zoeken"