Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilbert van den Bosch, Peppers Unlimited

“Stap twee: de markt om Milieukeur paprika’s te laten vragen”

Peppers Unlimited B.V. in IJsselmuiden behaalde onlangs het Milieukeurcertificaat
voor de teelt van 13,5 hectare paprika's. "Ik ben er trots op dat wij als een
van de voorlopers het keurmerk mogen voeren", zegt Wilbert van den Bosch,
samen met Margriet van den Bosch eigenaar van Peppers Unlimited. "Stap twee is
dat we de markt zover krijgen dat ze volop om onze Milieukeur gecertificeerde
paprika's gaan vragen."



Peppers Unlimited B.V. is een moderne kwekerij waar gele en rode paprika's in kassen worden geteeld. Het bedrijf heeft op dit moment zo'n veertig medewerkers aan het werk. De afzet van de paprika's verloopt via telerscoöperatie Harvest House en gaan onder meer naar Duitsland, Italië, Japan, Engeland, Amerika en Canada.
Het is half juli als we Van den Bosch spreken. Enkele dagen na de publicatie van een onderzoek van de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek Nederland in het
toonaangevende tijdschrift Nature. Het onderzoek toont de relatie aan tussen de aanwezigheid van het gewasbeschermingsmiddel Imidacloprid in het oppervlaktewater en de achteruitgang van de vogelstand. Eerder al werd er een verband gelegd tussen de afname van het aantal bijen en andere insecten en ongewervelden.
Van den Bosch: "Veel landbouwers en glastuinbouwers in Nederland en daarbuiten gebruiken dit middel al sinds 1995. Bij ons komt Imidacloprid er echter niet meer in. Als je in aanmerking wilt komen voor Milieukeur is het gebruik van Imidacloprid sowieso uit den boze. Dat zegt mij genoeg. Het is schadelijk voor het milieu; dat is nu opnieuw aangetoond."

Sluipwespen en roofmijt
Meer dan in de gangbare teelt zet Van den Bosch meer sluipwespen en galmuglarfjes in tegen luizen en roofmijt tegen spint. "Dat betekent wel dat we de planten intensiever moeten controleren, om te voorkomen dat we te maken krijgen met een plaag die uit de hand loopt", zegt hij. "Dit vraagt om extra inzet van opgeleide mensen en dat kost natuurlijk tijd en geld. Maar dat hebben we er graag voor over. Als we het als sector op de lange termijn ook goed willen blijven doen, moeten we zuinig omgaan met onze omgeving."

International profileren
Het bedrijf maakt al vele jaren werk van duurzamer ondernemen en was al jaren gecertificeerd voor UK-Standard, diverse keurmerken van Engelse supermarkten, Hygiënecode en GlobalG.A.P., met sinds kort de uitbreiding GRASP. "Maar we waren op zoek naar een keurmerk waarmee we ons (inter)nationaal nóg beter konden profileren", vertelt de paprikateler. "Zo kwam ik via een tip van een SGS-auditor uit bij Milieukeur. Om het Milieukeur certificaat te halen, moet je echt nog meer doen dan zo weinig mogelijk gebruik maken van chemische middelen", benadrukt Van den Bosch. "We telen bijvoorbeeld ook los van de grond en vangen al het overtollige gietwater van de planten en filterspoelwater op voor hergebruik. Zo wordt het milieu niet belast met meststoffen. We hebben hiertoe ook geïnvesteerd voor schoner afvalwater. Ook heeft het bedrijf veel aandacht voor arbeidsomstandigheden. Medewerkers hebben bijvoorbeeld de beschikking over hydraulische karren, waarmee ze altijd op de minst belastende werkhoogte kunnen komen."

Investeringen terugzien
Aan vrijwel alle voorwaarden voor Milieukeur voldeed het bedrijf al. Van den Bosch: "Mooi natuurlijk, maar dan ben je er nog niet. Alle processen binnen je bedrijf moeten worden geregistreerd en dat is nog een flinke klus. Maar het is gelukt. Vervolgens is het zaak dat afnemers om onze gecertificeerde paprika's gaan vragen, want je wilt je investeringen op termijn wel terugzien. Momenteel gaan afnemers van paprika's vaak nog voor 'zo goedkoop mogelijk'. De waardering voor duurzamer ondernemen moet groeien. Maar iedereen die een beetje oog heeft voor de natuur en voor mens en dier kan niet anders dan concluderen dat dit de enige weg is."




Publicatiedatum: