Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cyprus klaagt over labelfraude

Rusland komende jaren nog niet zelfvoorzienend

Waar in Rusland regelmatig producten op de markt verschijnen uit de geboycotte landen, die zijn omgekat in Wit-Rusland of Kazachstan, wordt ook in Europa gefraudeerd met de land van herkomst labels. Cypriotische telers klagen over buitenlandse producten die als lokale producten op de markt gebracht worden. En de lage voedselprijzen door de boycot kunnen een groter effect hebben op de Europese economie dan gedacht. Dalende voedselprijzen drukken de inflatie. En de Russische plannen voor zelfvoorziening zijn voorlopig nog niet haalbaar. Voordat de volumes groot genoeg zijn om de internationale vraag te vervullen, zijn er jaren verstreken.

Rusland voorlopig niet zelfvoorzienend
Het Russische Tekhnologii Rosta beschreef een aantal scenario's als gevolg van de boycot. Binnenlandse telers zullen niet alleen hun volumes laten stijgen, maar ook betere prijzen krijgen voor de producten. Voor een deel van de producten lijkt een prijsstijging onvermijdelijk, volgens de verwachtingen stijgen de prijzen tegen het einde van dit jaar met 5-20%. Daarnaast zal de kwaliteit van de importproducten lager zijn. En er zijn veel investeringen nodig om de binnenlandse voedselvoorziening op peil te houden.
Interessanter is dat Tekhnologii Rosta ook een beeld schetst van de mogelijkheden en de termijn waarop Rusland zelfvoorzienend kan worden. Die wens keert regelmatig terug in interviews en toespraken van Medvedev en Poetin. Het zal nog tot begin 2015 duren voordat de volumes groenten gestegen zijn. Voor steenfruit is de verwachting dat de volumes aanzienlijk kunnen stijgen in de periode 2018-2020, voor appelen en peren is dat 2020-2023.
Voor kasgroenten kan Rusland zelfvoorzienend worden in de periode 2015-2030, waarvoor wel aanzienlijke investeringen nodig zijn. Voor de kasteelt is het land wel afhankelijk van zaden en technieken uit Nederland, Frankrijk of Duitsland.
Vanaf november, december worden de eerste grote effecten op de prijzen verwacht, maar de piek ligt in februari tot mei. Volgens Tekhnologii Rosta is de kans dat de Russen de boycot opheffen in januari of februari groot.

Lokaal in Cyprus niet lokaal
Uit protest tegen handelaren die geïmporteerde groenten en fruit als lokaal labelen, deelden Cypriotische telers fruit uit aan parlementsleden. De minister van Landbouw liet weten hard te willen optreden tegen deze handelswijze. De regering benadrukt dat de telers niet zozeer tegen de importproducten zijn, maar dat de verkeerde labels de consument misleid. Cypriotische producten lijden onder de handelswijze doordat de producten langer in het schap blijven liggen en imagoschade oplopen. Met name citrustelers op het eiland worden getroffen door de boycot.

Boycot groot effect Europese economie
De economische problemen in de EU worden verergerd door de Russische boycot van voedingsmiddelen. Het wegvallen van de export met een waarde van 5,1 miljard euro zet de prijzen onder druk. Voedselprijzen in de EU stonden al onder druk, wat het probleem groter maakt. In augustus stond de inflatie in de EU op 0,3%, ver onder de 2% waar de ECB naar streeft. Volgens econoom James Nixon hebben de dalende voedselprijzen de grootste impact op de lage inflatie. De effecten zijn naar verwachting het grootst in landen die weinig exporteren. Zo krijgen bijvoorbeeld Duitse appeltelers, die weinig exporteren, te maken met concurrentie van Poolse appelen.

Vietnamese handelaren niet overtuigd
Onlangs kondigde Rusland aan de handelsrelatie met Vietnam te verbeteren, maar de Vietnamese exporteurs staan nog niet in de rij. De afstand tussen de landen is groot, de belastingen hoog en de Vietnamezen vrezen de strenge fytosanitaire eisen van de Russen. Hoewel het aantal bedrijven dat handel drijft met de Russen toeneemt en de Russen de regels willen versoepelen, zijn er voorbeelden uit het verleden van ladingen die niet toegelaten werden.