Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iran wil exporteren naar Rusland, maar kampt met problemen

Krim-tomaten in Moskou

Russische aardappelprijzen zijn fors gestegen. Vorige week werden de aardappelen 18% duurder en brengen 20 cent per kilo op. De Zuid-Russische regio investeert miljoenen in het ambitieuze plan om truffels te telen in de regio en de Moskovieten zijn blij met de groenten en fruit van de Krim. De regio zou het geannexeerde schiereiland willen steunen met onder andere koelfaciliteiten tijdens de oogstperiode. En Iranese exporteurs hebben in samenwerking met Russische retail en importeurs een verlanglijstje samengesteld van producten die de Russische consument nodig heeft.

De extra sancties van de EU tegen Rusland die eerder werden uitgesteld, worden toch ingevoerd. De handelsbeperkingen hebben vooral invloed op de financiële sector en olie- en gasmaatschappijen. Rusland reageerde met tegensancties. Het land weigert tweede hands auto's en textiel uit Europa bij de grens. Net als bij de eerder boycot op levensmiddelen claimt het Kremlin dat Rusland bepaalde soorten textiel zelf kan produceren. Ook hangt er de dreiging van een gesloten luchtruim in de lucht. De Russen overwegen het luchtruim te sluiten voor Westerse vliegmaatschappijen op vluchten naar Azië. Door het luchtruim te sluiten zouden deze vluchten ver moeten omvliegen.

Iran ontvangt boodschappenlijstje
De eerder aangekondigde samenwerking van Iran met Rusland lijkt vastere vormen aan te nemen. De Iraanse secretaris van de voedingsmiddelenindustrie gaf tijdens een interview toe dat er een lijst is samengesteld van producten die de Russische consument nodig heeft. Het boodschappenlijstje werd samengesteld met hulp van Russische retailers in importeurs. Op het lijstje staan onder andere: aardappelen, paprika's, bananen, watermeloenen, sinaasappelen, mandarijnen, druiven, peren, perziken, tomaten, komkommers, erwten en bonen.
De Iraanse exporteurs moeten samenwerken en kunnen zich melden bij een speciaal hiervoor in het leven geroepen organisatie. Hoewel het land een voordeel heeft door de lage wisselkoers van de rial en de producten via de Kaspische Zee makkelijk naar Rusland verscheept kunnen worden, kampt het land ook met watertekorten.

Meer pootgoed naar Rusland
De boycot treft de handel in pootgoed bewust niet. Tijdens een aardappelseminar in Brussel eerder deze week vertelde de Rus Ann Oleynik over de aardappelsector in haar vaderland: die wordt geleidelijk moderner en grootschaliger. Door deze ontwikkeling neemt de vraag naar kwalitatief hoogwaardig pootgoed toe. Rusland importeert jaarlijks ruim 22.000 ton pootgoed, waarvan ongeveer de helft uit Nederland. De kleine Russische boer gebruikt eigen pootgoed en teelt traditionele rassen, maar grootschalige teelt met betere aardappelrassen wordt gestimuleerd door de Russische autoriteiten.

Krim-tomaten in Moskou
De Krim is begonnen met leveren van verschillende groenten en fruit aan Rusland. Een eerste lading van 20 ton zou in de regio Moskou aangekomen zijn, schrijft de regionale regering in een persbericht. De lading bestond uit tomaten, witte druiven, paprika's en appelen. Eerder maakten de deelrepubliek Moskou en de Krim al afspraken over de AGF-leveringen. De Moskovieten zouden aangeboden hebben onder andere koelfaciliteiten te willen leveren tijdens de oogstperiode.

Russische aardappelprijzen +18%
De prijzen voor aardappelen zijn de afgelopen tijd fors gestegen. Vorige week stegen de prijzen met 18%. Vorig jaar lagen de prijzen 25% onder het huidige prijspeil. Telers kunnen de aardappelen verkopen voor 20 cent per kilo in het noorden en 26 cent in het zuiden van Rusland. De prijsstijging komt voort uit een grotere vraag naar de producten van groothandelsbedrijven. Die bedrijven zijn begonnen met de opslag van de aardappelen.

Krasnodar wil truffels telen
In de regio Krasnodar, in het zuiden aan de Zwarte Zee, bracht het regionale ministerie van ontwikkeling een ambitieus plan naar buiten. De regio wil investeren in de truffelteelt en bouwt er meteen een verwerkingsbedrijf bij. De truffel, die zich maar moeilijk laat telen, moet op een areaal van 20 ha geteeld worden. Het verwerkingsbedrijf krijgt een oppervlakte van 20.000 m2. "We gebruiken de meest effectieve technologie, vergelijkbaar met de technieken die in Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt worden. Er is geen project op een gelijke schaal in Rusland," laat de regionale regering met enige trots weten. De kosten van het project zijn op 203,9 miljoen roebel (5,5 miljoen dollar) begroot.