Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
West-Europa export Rusland

Belgische peren en Nederlandse tomaten grootste exportproducten

De database die Freshfel samenstelde, geeft ook een dieper inkijkje in de groenten- en fruitexport van de EU naar Rusland. Per land is te achterhalen welke producten in welke volumes en voor hoeveel dollar naar Rusland geëxporteerd werden. Door de Europese landen te verdelen naar windstreek ontstaat een beter beeld van de landen, die het meest getroffen worden door de Russische boycot. Vandaag het laatste deel: West-Europa, waar vooral België en Nederland veel handel dreven met Rusland.



Nederland en België
In exportvolume nemen België en Nederland afwisselend de eerste negen plekken in. Tiende staan Franse appelen met een volume van 17.332 ton, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 38.000 ton een jaar eerder. Het grootste exportproduct uit West-Europa bestaat uit Belgische peren met 86.000 ton, ook een forse daling ten opzichte van de 116.000 ton die een jaar eerder naar Rusland verscheept werden. Na de Belgische peren volgen Nederlandse tomaten met 73.626 ton. De tomatenexport groeide wel fors van krap 52.000 ton in 2012. Daarna volgen uien, peren, wortelen en appelen.



België en Nederland nemen de eerste zes plekken in naar exportwaarde. België staat wederom op de eerste plek met een perenexportwaarde van 108 miljoen dollar. Daarna volgen Nederlandse tomaten met krap 102 miljoen dollar.

Uit de cijfers die we in de afgelopen weken publiceerden, hoewel van 2013, blijkt duidelijk dat de hardste klappen bij een klein aantal EU-landen vallen. Met name Polen, Griekenland, Italië, Spanje, Nederland en België moeten flinke verliezen incasseren. Naar product heeft de boycot volgens deze cijfers de grootste impact op appel- en peren telers in Polen en België, steenfruittelers in Zuid-Europa en tomatentelers in Spanje en Nederland.