Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Fairfood: "zorgwekkende misstanden"

Arbeidsomstandigheden Marokkaanse tomatenteelt aan de kaak gesteld

Misstanden in de Marokkaanse tomatenteelt zouden ook door Nederlandse retailers aan de kaak gesteld moeten worden. Dat vindt de organisatie Fairfood, die hiervoor gisteren een campagne startte. Volgens onderzoek van de organisatie worden de tomaten geoogst door Marokkaanse plukkers die extreem lage lonen verdienen. De tomaten eindigen vervolgens ook in de Nederlandse supermarkten.



Extreem lage lonen
Uit het rapport van Fairfood 'The Fruits of their labour – The low wages behind Moroccan tomatoes sold in European supermarkets' blijkt dat het grootste deel van de Marokkaanse tomatenplukkers vrouw is en dat zij meestal niet meer dan vijf euro per dag verdienen, terwijl zij minimaal 15 euro nodig hebben om met hun gezin rond te kunnen komen. Eelco Fortuijn, Directeur Advocacy Fairfood: "De Marokkaanse tomatenplukkers die onze tomaten plukken verdienen dus zo weinig dat zij in armoede leven, en zelfs moeite hebben om simpele dingen zoals onderwijs voor hun kinderen of gezondheidszorg te kunnen bekostigen. Hun salaris komt overduidelijk niet in de buurt van wat een leefbaar loon zou moeten zijn. Leefbaar loon is een mensenrecht, maar de meeste tomatenplukkers verdienen nog steeds een hongerloon voor hun harde werk."



Uit het rapport blijkt verder dat het recht op vakbondsvrijheid van de arbeiders niet gerespecteerd wordt. Fortuijn: "In theorie hebben Marokkaanse tomatenplukkers wel recht op vakbondsvrijheid, maar in de praktijk blijkt vaak dat de arbeiders die zich hebben aangesloten bij een vakbond worden onderdrukt, of in het slechtste geval worden ontslagen. Zo kunnen zij nooit voor hun recht op een eerlijk loon opkomen."

Verantwoordelijkheid Nederlandse supermarkten
In de winter halen veel supermarkten waaronder ook Albert Heijn tomaten uit Marokko. Echter, de omstandigheden van de mensen die de tomaten plukken zijn mensonterend. Fairfood beroept zich op het feit dat supermarkten de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat alle werknemers in hun de hele keten een leefbaar loon ontvangen. Fortuijn: "Supermarkten hebben de macht en invloed om te bepalen wat consumenten kopen en onder welke voorwaarden het voedsel wordt geproduceerd." Fairfood roept supermarkten waaronder Albert Heijn op om hun verantwoordelijkheid te nemen en om een leefbaar loon te betalen aan tomatenplukkers in Marokko. "Het is belangrijk dat supermarkten niet simpelweg overschakelen naar nieuwe leveranciers in andere landen. Dit zou geen structurele oplossing bieden voor het probleem van lage lonen en zou de Marokkaanse tomatenplukker in armoede achterlaten," benadrukt Fortuijn. Fairfood start een campagne voor leefbaar loon voor de Marokkaanse tomatenplukkers en alle andere voedselarbeiders in de wereld.

Lees het volledige rapport hier.

Een leefbaar loon is een loon dat net voldoende is om te voorzien in de basisbehoeften van een werknemer en zijn gezin en zou ten minste genoeg moeten zijn om voedsel, huisvesting, kleding, onderwijs en gezondheid te kunnen bekostigen.
Publicatiedatum: