Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: tussen november en juni lagere uitstoot importtomaten

Het kopen van groenten uit de regio is in Zwitserland een trend. Eén van de redenen hiervoor is dat er dankzij de korte transportafstanden minder CO2 vrijkomt. Daarom denken velen dat groenten uit eigen land minder belastend zijn voor het klimaat dan importwaren uit Zuid-Europa, meldt de Zwitserse website 20min.ch.

Dit is echter een misvatting, ten minste bij tomaten uit de kassenteelt, zo blijkt uit een ecobalans-onderzoek van wetenschappers van de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen in Zürich (ZHAW). Zij vergeleken de CO2-uitstoot bij de productie van kasgroenten zoals tomaten, aubergines en paprika's in verschillende Europese landen - en wel voor elke afzonderlijke maand van het jaar.

Resultaat: de langste tijd van het jaar - van november tot juni - zijn Zwitserse tomaten schadelijker voor het klimaat dan tomaten uit Italië of Spanje. Want anders dan in het zuiden moeten kassen in Zwitserland van de herfst tot aan het voorjaar verwarmd worden. "Dat zorgt voor veel meer CO2-uitstoot dan het transport", zegt Matthias Stucki, onderzoeksauteur en milieuwetenschapper aan de ZHAW.

Milieubewuste Zwitsers zouden dus alleen in de maanden juli tot en met oktober tomaten uit eigen land moeten kopen, aldus Stucki. Want deze zijn tijdens de zomer in nagenoeg onverwarmde kassen rijp geworden en zijn dan dus wel beter voor het klimaat dan importwaren. Voor paprika's en aubergines geldt ongeveer hetzelfde. In de winter zou men het beste typische wintergroenten zoals wortelen en prei kunnen eten, want deze worden niet in kassen geteeld.
Publicatiedatum: