Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oost-Europa export Rusland

Polen veruit grootste exporteur

De database die Freshfel samenstelde, geeft ook een dieper inkijkje in de groenten- en fruitexport van de EU naar Rusland. Per land is te achterhalen welke producten in welke volumes en voor hoeveel dollar naar Rusland geëxporteerd werden. Door de Europese landen te verdelen naar windstreek ontstaat een beter beeld van de landen die het meest getroffen worden door de Russische boycot. Vandaag Oost-Europa: Scandinavië en de Baltische staten.



Polen grootste exporteur
Van de Oost-Europese landen is Polen verreweg de grootste exporteur naar Rusland. Van de zestien meest geëxporteerde producten heeft Hongarije de twaalfde plek in handen. De overige vijftien plekken worden ingenomen door Poolse exportproducten. Appelen staan met stip bovenaan, ruim 705.000 ton. Tweede staan kolen met krap 70.000 ton. Voor de meeste producten waarmee Polen in de top staat, is het exportvolume ten opzichte van 2012 gestegen. Alleen voor peren en paddenstoelen daalde het volume. Hongarije, op de twaalfde plek, krijgt deze positie met de export van zure kersen. In 2013 exporteerde het land 4200 ton kersen. Een jaar eerder was dat 4850 ton.



In dollars geeft Oost-Europa een vergelijkbaar beeld. Op de tiende plek na, die ingenomen wordt door Hongarije, bestaat de top 17 uit Poolse producten. Het meeste verdiende Polen met de export van appelen, ruim 389 miljoen euro. Daarna volgen paddenstoelen, tomaten en peren met respectievelijk 62, 52 en 38 miljoen euro. De Hongaarse export van zure kersen levert het land 5,8 miljoen euro op.