Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mike Glas, Glas-Groenten:

"Ondanks zomers weer redelijke afzet spruiten en boerenkool"

Tholen - Spruiten en boerenkool, niet iedereen zal er met deze temperaturen gelijk aan denken, maar Mike Glas van Glas Groenten uit Broek op Langedijk heeft vorige week de eerste wintergroenten al weer aan zijn afnemers geleverd. "De huidige weersomstandigheden zijn eigenlijk te warm, maar toch is er vorige week aardig wat weggegaan. Ik had het eigenlijk minder verwacht."



Traditioneel start het bedrijf de eerste week van september met de oogst van boerenkool en het verpakken van spruiten. "Vroeger aten de mensen eind april nog weleens boerenkool, maar nu stopt men al snel als het zonnetje begint te schijnen in het voorjaar. Daarom wordt het seizoen al een stuk korter", vertelt Mike. "Niet alle telers wagen zich eraan, maar met vroege spruiten kun je nog wel geld verdienen. Ze zijn nog niet helemaal volgroeid, dus je plukt minder kilo's, maar je vangt wel meer geld. Prijzen starten in het begin van het seizoen wel eens ruim boven een euro. In de spruitenteelt zijn in de loop der jaren veel kleinere telers afgevallen en zijn er nog maar enkele grotere telers over."



Glas Groenten levert de wintergroenten aan regionale supermarkten en groothandels. "We betrekken in eerste instantie de boerenkool van eigen teelt en later in het seizoen ook op contract van collega-telers." Met boerenkool werkt Glas Groenten met vaste prijzen. Mike heeft veel vertrouwen in de boerenkoolafzet. "Je ziet boerenkool overal terugkomen als superfood. Wij exporteren dan zelf niet, maar ik verwacht wel een toenemende vraag van exporteurs, zowel voor gesneden als bladen boerenkool. In de VS is boerenkool op het moment echt hot. Onlangs kregen we een aanvraag van een exporteur, die exporteert naar Abu Dhabi."


Henk en Mike Glas

Mike hoopt dat de spruitenconsumptie weer wordt net als vroeger. "Er wordt best wat promotie gevoerd en ze zijn ook gewoon lekker! Vaak zit bij mensen in het hoofd dat ze geen spruiten lusten, maar als je ze een stamppot voorzet zonder te zeggen dat het spruiten zijn, weet ik zeker dat iedereen er dol op is. Tegenwoordig zijn er ook nauwelijks bittere soorten spruiten meer."

Voor meer informatie:
Glas Groenten VOF
Dulleweg 36
1721 PM Broek op Langedijk
T: 0226-313981
F: 0226-320245
E: info@glas-groenten.nl
W: www.glas-groenten.nl
Facebook