Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
weinig verloop groothandelaren, veel groenten uit Nederland en Belgie

Grossmarkt Hannover in beeld

Tholen - Op de Grossmarkt in Hannover staan zo'n 30 importeurs, groothandelaren en telers die bijna allemaal zijn gespecialiseerd in aardappelen, groenten en fruit. Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Redacteuren Gertrude Snoei en Izak Heijboer verkenden donderdagnacht 28 augustus de groothandelsmarkt van Hannover en werden vriendelijk en gastvrij ontvangen door de handelaren, veelal van Duitse afkomst. Al meer dan 55 jaar opent de groothandelsmarkt aan de Tönniesberg van maandag tot vrijdag om 3 uur in de ochtend haar deuren. De oppervlakte is 230.000 vierkante meter.


Klik hier voor de fotoreportage

Rustig vanwege vakantie
Het verzorgingsgebied strekt zich uit tot ruim 100 kilometer rondom de markt. Het assortiment bestaat uit lokale producten van telers en daarnaast is er een ruime keuze van importproducten zoals exoten en kruiden. We kwamen aan het begin van het hardfruitseizoen, dus er was veel binnenlands aanbod. Ook was er een breed gamma vollegrondsgroenten van Duitse herkomst en werd er een groot aanbod tomaten, druiven en steenfruit uitgestald. De vakantietijd was vorige week nog niet voorbij, dus de handel verliep rustig. De handelaren verwachten dat het deze week weer wat aan zal trekken nu de 'Ferien' weer bijna voorbij zijn. Een belangrijk kenmerk van Duitse klanten is dat ze kwaliteitsproducten zoeken. Ze hebben dan een eerste voorkeur voor groenten en fruit uit eigen land, maar importproducten kan men ook zeker waarderen.

Goede sfeer
De sfeer op de markt is goed. De standhouders gaan op een vriendschappelijke manier met elkaar om, maar er is zeker concurrentie. Zoals iemand het verwoordde: "We zijn soms net een grote familie, maar we blijven concurrenten." Veel standhouders hebben al lang een plaats op de markt. Er komen weinig nieuwe bij. Sommigen staan er zelfs al sinds de opening van 1958.


Klik hier voor de fotoreportage

In gesprekken kwam naar voren dat handelaren zich het meest zorgen maken om de macht van de retailers. De druk vanuit de supermarkt neemt jaarlijks toe. Supermarkten kopen steeds meer rechtstreeks in uit het buitenland en bieden producten regelmatig goedkoper aan. Toch zeggen de kooplui dat ze zich blijven onderscheiden met kwaliteit. Een groot deel van de magazijnhouders spreekt vol lof over Nederlandse en Belgische kwaliteitsproducten. Sommigen halen zelfs meer dan de helft van hun producten hier vandaan. Daarnaast vinden ze het een groot voordeel dat de logistiek zo goed is geregeld. Als ze vandaag iets bestellen, is het vaak morgen in huis.

Waar in het verleden veel groothandelaren hun eigen specialiteit hadden, voeren ze tegenwoordig eigenlijk allemaal een breed aanbod omdat ze geen 'nee' willen verkopen. Telers daarentegen zijn wel gespecialiseerd in één of enkele producten. Veel handelaren hebben een vast cliënteel en de klanten zijn ook vrij trouw. Kopers stoppen met de auto bij 'hun' handelaar, laden de producten in en zijn weer weg. Er zijn veel verschillende afnemers, waaronder markthandelaren, winkeltjes en kleine supermarkten. Ook de gastronomie, grootkeukens en andere horecabedrijven worden hier bediend. Na het inkopen van AGF kunnen ze terecht bij de Metro, achter de groothandelsmarkt.



www.grossmarkt-hannover.de

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl
Publicatiedatum: