Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manuel Escudero, plantenkwekerij El Plantel Semilleros

"New Delhi-virus houdt Spaanse courgette-telers absoluut niet tegen."

Het Spaanse courgetteseizoen 2013-2014 werd gekenmerkt door het New Delhi-virus. Het virus vernietigde talloze planten, verlaagde de opbrengsten en bracht het seizoen behoorlijk in de war. Desondanks denkt Manuel Escudore, van de Spaanse plantenkwekerij El Planten Semilleros, dat het Spaanse courgette-areaal dit jaar wel eens flink kan groeien. "Het virus houdt telers absoluut niet tegen."

De Spaanse plantenkwekerij El Plantel Semilleros werd in 1996 opgericht door Manuel Escudore en Francisco Escudore. De focus op kwaliteit levert de ondernemers het vertrouwen op van de telers en in de afgelopen jaren zijn vier nieuwe vestigingen geopend. Het areaal is gegroeid naar 17 hectare en vorig jaar werden ongeveer 92.000 miljoen planten geleverd. Met gewassen als paprika, tomaat, komkommer, courgette, aubergine, bonen, meloen en watermeloen komt het hele Almeriaanse tuinbouw-aanbod langs. De volgende opening staat gepland voor 2016.



Manuel Escudero, oprichter en manager van El Plantel Semilleros

Momenteel wordt er gezaaid bij het bedrijf en binnenkort gaan de planten naar de telers toe. "Het is de afgelopen twee weken bijzonder warm geweest. Dat leidt ertoe dat de gewassen te snel groeien. De planten worden te lang en de vruchten zetten niet goed", vertelt hij. "Lagere temperaturen zouden beter zijn voor de gewassen, maar schommelingen in de temperatuur als plotse regenval of kou kunnen ook een negatief effect hebben op de productie."



El Plantel Semilleros heeft kennis over diverse tuinbouwproducten, maar courgettes opkweken, ongeacht in welk medium of substraat, is een van hun specialiteiten. Van de diverse varianten zijn de zwarte, witte, gele en ronde het populairste. "Momenteel is er vooral vraag naar de Victoria", vertelt Noelia Robles. "Wel drie keer meer dan naar de rest." Andere populaire rassen zijn Sinatra, Natura, Cronos, Prometheus en Gloria, de nieuwste aanvulling op het assortiment.

Toch zijn de teeltproblemen niet het grootste probleem. Dat wordt gevormd doro de virussen en plantenziektes. "Ze zijn veel eerder te zien da
n vorige jaren. Twee weken geleden hadden we nog geen last van het New Delhi-virus, maar nu wordt grijpt het razendsnel om zich heen." Afgelopen courgetteseizoen werd gekenmerkt door de desastreuze ontwikkeling van dit virus. De verspreiding geschiedt via wittevlieg en de gevolgen zijn vernietigend voor de planten. Toch stijgt de vraag naar courgetteplanten bij El Plantel met 25%. "Het virus houdt telers absoluut niet tegen."

Volgens Manuel is er nauwelijks een drempel om te starten met de courgetteteelt. De investeringskosten zijn laag en er kan snel geoogst worden. "In deze tijden van recessie zijn dat soort argumenten zeker belangrijk voor telers. De prijs van courgettezaad is lager dan gemiddeld, er is niet veel arbeid nodig en de productie komt snel op gang. Zo kunnen telers de investering snel terugverdienen. Bij andere gewassen zijn er 90 dagen nodig voordat er geoogst kan worden. Bij courgette zijn dat er maar dertig."

Resistentie
Het ziet ernaar uit dat de telers ook dit jaar te maken krijgen met het New Delhi-virus. "We heb nog niet gehoord van een New Delhi virus-resistentie, maar we weeten zeker dat de zaadbedrijven hier hard aan werken. Ze willen natuurlijk de eerste zijn met zoiets." Een resistente plant zou volgens Manuel de oplossing zijn voor het probleem. "Tot die tijd zetten we vallen, houden we de fytosanitaire maatregelen op orden, werken we zo geïntegreerd mogelijk en doen we alles dat verder nog kan helpen." Een belangrijk punt daarbij is dat telers de oude, geinfecteerde planten niet gedachteloos naast de kas moet leggen voordat ze worden opgehaald door vrachtwagen. "Vliegen kunnen het virus vervolgens zo weer overdragen", besluit Manuel.


Voor meer informatie:
El Plantel Semilleros, S.L.
04745 La Mojonera, Almeria, Spanje
Noelia Robles (Marketing afdeling)
Telefoon: +34 950 33 01 01
comercial@elplantelsemilleros.com


Publicatiedatum: