Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tsjechen exporteren via Kazachstan

64% Russen vindt binnenlands product beter dan import

Over de situatie in Rusland duiken verschillende cijfers op. Waar het ene onderzoek concludeert dat de prijzen voor bepaalde producten dalen, zien andere onderzoeken de totale prijzen voor voedingsmiddelen juist stijgen. Ook zou volgens Russische onderzoekers een meerderheid van de bevolking de binnenlandse producten hoger waarderen dan de importproducten. De Tsjechen lijken een manier gevonden te hebben om naar Rusland te exporteren via Kazachstan. Ondertussen lijken de Azerbeidzjanen zichzelf in de vingers te snijden. Het land exporteerde meer, maar de import groeide ook.

Het staakt-het-vuren dat de strijdende partijen in Oekraïne afgelopen vrijdag sloten, was van korte duur. Beide partijen beschuldigen elkaar er van de overeenkomst te schenden, wat neer komt op voortdurende gevechten in Oost-Oekraïne. De EU liet voor het weekend weten dat de extra sancties tegen Rusland, die vandaag of morgen van kracht worden, uit te stellen als de Russische troepen uit Oost-Oekraïne vertrekken. De nieuwe sancties raken onder andere grote olie- en gasbedrijven, die waarschijnlijk tijdelijk de toegang tot de Europese kapitaalmarkt wordt ontzegd. Rusland liet op haar beurt weten met gelijke munt terug te betalen als de sancties ingevoerd worden. Moskou overweegt het luchtruim te sluiten voor de Westerse vliegmaatschappijen.

Azerbeidzjan meer import en meer export
De plannen van de regering in Azerbeidzjan om de groenten- en fruitexport naar Rusland aanzienlijk te verhogen, heeft een keerzijde. De import stijgt, net als de prijzen op de binnenlandse markt. De regering ontkent dat de stijgende prijzen verband houden met de export. De Azerbeidzjaanse website Azernews.az meldt dat in de eerste zes maanden van dit jaar de export naar Rusland al verdubbeld is. Ook ontkent de regering dat alle agrarische producten uit het land naar Rusland geëxporteerd worden.
Dit jaar importeerde Azerbeidzjan 10% van de kasgroenten en pompoenen. Dat is 20,5% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen voor groenten en fruit zijn gestegen, maar volgens de regering zijn die nog vergelijkbaar met vorig jaar. In juli lagen de prijzen voor verschillende producten aanzienlijk lager ten opzichte van 2013. Koolprijzen lagen 25% lager, uien brachten 21% minder op en voor knoflook daalden de prijzen met 15%. Voor andere producten daalden de prijzen ook met forse percentages: komkommers -13%, appelen -21%, aardbeien -12% en pruimen -10%. Volgens de regering liggen de prijzen, ondanks de stijging, nog altijd 4-5% onder het niveau van vorig jaar.

Palestijnen willen ook exporteren
Ook de Palestijnen willen export naar Rusland. Beide partijen zouden in onderhandelingen zijn over een handelsakkoord. De Palestijnen hopen op korte termijn de export te beginnen met "kwalitatief hoogwaardige groenten en fruit."

Weer illegaal AGF op Russische markt
Hoewel de grenzen officieel gesloten zijn, vinden geboycotte producten nog steeds hun weg naar de Russische markt. In een pakhuis in Samara, pakweg 1000 km ten oosten van Moskou, troffen de Russische autoriteiten tijdens een inspectie verboden producten aan. Onder andere paraguayo's uit Spanje en champignons uit Polen werden in het pakhuis aangetroffen. Er loopt een onderzoek naar de eigenaren van de producten en de smokkelroute die de producten gevolgd hebben.

Russen zien geen meerwaarde importproduct
De Russische consument lijkt zich nog geen zorgen te maken om de voedselboycot. De website npr.org interviewde verschillende mensen op een markt en het algemene sentiment is gelaten tot patriottisch. Daarnaast verkiezen de Russen de binnenlandse teelt boven de import. Uit een onderzoek blijkt dat in 1995 54% van de bevolking de kwaliteit van de binnenlandse producten beter vond, in 2014 was dat gestegen naar 64%.
Kanttekening bij deze cijfers is wel dat het vooral 60-plussers zijn die deze opinie hebben. 74% van de ondervraagde ouderen verkiest Russische producten. Daarnaast is het aandeel van mensen, die Russische producten van vergelijkbare kwaliteit vinden als importproducten, gestegen van 16% naar 24%. Het grootste deel de mensen met deze mening woont in Moskou en St. Petersburg (48%) en is tussen de 18-24 jaar (32%). Slechts 8% van de ondervraagden vond importproducten beter dan Russische. De boycot lijkt weinig impact te hebben. Van de ondervraagden zegt 34% zonder Spaans citrus te kunnen. Het onderzoek werd uitgevoerd door een Russisch onderzoeksbureau, wat de betrouwbaarheid van de cijfers niet ten goede komt.

Groenten goedkoper, fruit duurder in Rusland?
In augustus stond de consumentenprijsindex op 100,2%. Over het voorgaande half jaar was dat 105,6%. De prijzen voor enkele producten, als aardappelen, tomaten, wortelen en uien zouden in augustus gedaald zijn, terwijl de prijzen voor citroenen, sinaasappelen en peren gestegen was. De prijzen voor andere geboycotte producten als vlees en zuivel stegen wel.
Volgens andere bronnen zouden de prijzen echter veel harder stijgen. Zo zou volgens statistisch onderzoeksbureau RBK in augustus de voedselprijzen met 10% gestegen zijn.

Regio Volgograd ziet kansen
Een verwerkingsfabriek in Volgograd, Zuid-Rusland, denkt te kunnen profiteren van de boycot. Het bedrijf hoopt investeerders aan te trekken om de verouderde fabriek een nieuwe impuls te geven en de productie van ingeblikte groenten en fruit op te schroeven. Op dit moment staat de productie nog op 5000 ton per jaar. De fabriek werkt samen met lokale telers die enthousiast zouden zijn over de plannen.
In dezelfde regio moet dit najaar een nieuwe zachtfruitkwekerij geopend worden. Het zachtfruit wordt voor industriële doeleinden geteeld en levert meer dan 100 zachtfruitrassen, die in het lokale klimaat geteeld kunnen worden. De oogst zou op 15-17 ton per hectare uitkomen en de rassen zouden beter bestand zijn tegen slecht weer.

Tsjechen kiezen Kazachstan als tussenstation
Tsjechië wil Kazachstan gebruiken als tussenstation voor export naar Rusland op dezelfde manier als dat de Polen Wit-Rusland gebruiken. Via re-export zouden de producten dan op de Russische markt gebracht kunnen worden. De Russische autoriteiten maken er echter werk van om deze producten te onderscheppen. Rusland vormt samen met Wit-Rusland en Kazachstan een douane-unie.
In Tsjechië zouden de prijzen voor bijvoorbeeld appelen met 20% gedaald zijn door de boycot. Ook voor groenten zijn de prijzen 30-50% gedaald. Het effect van de boycot is voornamelijk indirect: andere Europese landen dumpen de producten op de Tsjechische markt. Zo zouden Polen de appelen voor een minimaal bedrag aanbieden, wat de hele markt onder druk zet.

Duitsers boos op Aldi
Duitse agrariërs zijn boos op supermarktketen Aldi die de prijs verlaagde ondanks de Russische boycot. Ze verwijten Aldi misbruik te maken van de situatie door de inkoopprijzen te optimaliseren. In Duitsland staan vooral de prijzen van melkproducten, groeten, fruit en vleesproducten onder druk door de boycot.