Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schaarste aan groente en fruit door exportverbod Venezuela

De Curaçaose consument moet het voorlopig doen zonder tomaten op het menu. De Venezolaanse fruitbarkjes hebben de tomaten niet meegebracht vanwege een verbod. Naast tomaten is er momenteel ook een schaarste aan andere fruit– en groentensoorten op Curaçao. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Om half tien in de ochtend staan trucks van diverse supermarkten op de Kleine Werf op Scharloo te wachten. Om de twee dagen komen zeven Venezolaanse barkjes de Curaçaose markt voorzien van groente en fruit. Na ongeveer een uur beginnen de barkjes eindelijk uit te laden en kunnen de supermarkten hun koopwaar in ontvangst nemen onder het toeziend oog van de douane. Mangusa Supermarkt heeft als grootste supermarkt in totaal vijf trucks te laden.

Exportverbod

"Er zijn alweer geen tomaten. Het is al twee weken dat Venezuela de export van tomaten naar Curaçao verboden heeft", zegt Antonio Pita die de groente en fruit voor Mangusa vervoert. Het verbod heeft te maken met gevallen van smokkel die ontdekt zijn en die de schaarste aan producten uit Venezuela veroorzaken. "Problemen met de tomatenoogst veroorzaakt door de regentijd is ook een van de redenen", zegt fruitverkoper Willy Camacho, die al dertig jaar werkzaam is als verkoper bij de Venezolaanse fruitbarkjes.

Andere landen

Groente en fruit kan ook uit andere landen ingevoerd worden, zoals uit de Dominicaanse Republiek, Colombia of de Verenigde Staten. Hierdoor is het eiland minder afhankelijk van de situatie in Venezuela maar stijgen de transportkosten. In het verleden hebben de regering en plaatselijke zakenlui deze mogelijkheid onderzocht maar dit heeft nooit een structurele oplossing opgeleverd.

Importverbod

Behalve tomaten is er momenteel een tekort aan yucca, paprika, Spaanse peper, komkommer en zoete aardappel. Volgens Antonio Pita heeft de schaarste aan deze producten niets te maken met Venezuela. "Het departement van Economische Zaken van Curaçao heeft een importverbod ingesteld op deze producten. Die is bedoeld om de lokale teelt te beschermen maar in werkelijkheid blijkt dat er gewoon onvoldoende lokale producten zijn om de hele markt te kunnen voorzien." Behalve op tomaten is er ook een verbod op de import van verse vis.

Diplomatieke oplossing

Politiek leider en PAR-parlementariër Zita Jesus–Leito maakt zich zorgen om het verbod op producten uit Venezuela en heeft een brief aan de regering gestuurd waarin ze vraagt om te zoeken naar een diplomatieke oplossing. "Dit is zeer zorgwekkend en we moeten weten wat er aan de hand is."


Bron: Versgeperst.com
Publicatiedatum: