Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exportcijfers per land per product

Poolse appelen grootste EU-exportproduct naar Rusland

De crisis in Oekraïne is nog niet voorbij. Vredesbesprekingen tussen Oekraïne en de separatisten staan gepland, maar de uitkomst is onzeker. Waar de algemene exportcijfers, die eerder deze week gepubliceerd werden, een goed beeld geven van de totale schade die de EU-lidstaten lijden, geven de cijfers per product weer welke sectoren in welke landen het hardst getroffen worden.



Kijkend naar de volumes per product per land bestaat de top tien uit vier landen: Polen, Spanje, België en Nederland. Rusland importeerde in 2013 ruim 705.000 ton appelen uit Polen. Daarmee incasseert Polen de zwaarste klap van de boycot. Op de tweede plaats staan de Spaanse perziken en nectarines met bijna 112.000 ton. De derde plek is voor de Belgische peren, Nederlandse tomaten staan vierde. Door de boycot moeten deze landen opzoek naar nieuwe bestemmingen voor deze producten.



Omgerekend naar de export in dollars komt een ander beeld naar boven. De tien landen met de meeste export zijn Polen, Spanje, België, Nederland, Griekenland en Italië. De Poolse appelexport bedroeg in 2013 ruim 389 miljoen dollar. De tweede plek met minder dan de helft van de Poolse exportwaarde zijn Spaanse perziken en nectarines: krap 165 miljoen dollar. Spaanse tomatentelers staan op de derde plek met een waarde van bijna 110 miljoen dollar, gevolgd door de Belgische perenexport met ruim 108 miljoen dollar.