Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boycot kost EU 5 miljard per jaar

De EU stelt extra geld beschikbaar voor de promotie van de geboycotte producten. Het geld moet gebruikt worden om toegang te krijgen tot nieuwe markten. Uit documenten van de EU blijkt dat de boycot de Unie jaarlijks 5 miljard euro kost. Spaanse meloenentelers willen ook in aanmerking komen voor de compensatieregeling en Tsjechische telers zijn blij met de verhoging van het schoolfruitbudget voor het land. De Russische douane onderschepte een aanzienlijke partij groenten en fruit uit Polen. De vrachtwagens moesten rechtsomkeert maken. In Kaliningrad neemt de druk op de markt iets af doordat importproducten beschikbaar komen, daarnaast blijft Rusland kijken naar Azië als leverancier. India ziet dat wel zitten en wil investeren in een sterkere relatie tussen de twee landen.

Vandaag komen de NAVO-lidstaten bij elkaar in Wales. Onder andere de crisis in Oekraïne staat op de agenda. En het staakt-het-vuren dat Oekraïne gisteren afkondigde? Dat blijkt iets te voorbarig te zijn. Poetin zegt geen partij te zijn in het conflict, dus kan hij geen staakt-het-vuren sluiten. Wel presenteerde hij een plan met zeven punten die tot een oplossing moet leiden. Daarover gaan Oekraïne en de separatisten morgen in gesprek in Minsk.

EU: kosten 5 mld, extra budget 30 mln
EU-commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos kondigde aan dat de EU 30 miljoen euro beschikbaar stelt voor promotiecampagnes voor producten in reactie op de Russische boycot. Het geld wordt gebruikt om alternatieve markten te vinden en kan oplopen tot 60 miljoen euro. Het geld komt bovenop het CAP budget van 60 miljoen euro voor 2015. De EU financiert de helft van promotieprogramma's. Ciolos wijst er op dat er in totaal een bedrag van 120 miljoen geïnvesteerd kan worden, 60 miljoen EU-geld en 60 miljoen van private partijen. Verschillende sectoren worden volgens de Commissaris hard getroffen. Van de AGF ging 29% van de export naar Rusland, voor kaas en boter was dat respectievelijk 33% en 28%. Het geld komt bovenop de eerder aangekondigde maatregelen en komt in 2015 beschikbaar. Uit documenten van de EU blijkt dat de Russische boycot de Unie 5 miljard per jaar kost.

Spaanse meloenenprijzen dalen tot 55%
Sinds de boycot van Rusland begon zijn de prijzen van exportmeloenen en -watermeloenen fors gedaald, tussen de 40 en 55%. Het verlies wordt veroorzaakt door het wegvallen van de Russische markt en een overschot. Een tweede oorzaak is dat de prijzen van fruit in het algemeen gedaald zijn door de boycot, waardoor de consument een ruime keuze uit goedkoop fruit heeft.

Onlangs heeft Proexport de regering over deze situatie geïnformeerd. De organisatie wil dat het ministerie er bij de Europese Commissie op aandringt dat ook meloenentelers van de compensatieregeling gebruik kunnen maken. De autoriteiten in Murcia steunen het voorstel, net als een groep internationale organisaties.

Volgens schattingen van de telers in Murcia bedroeg de Spaanse meloenen export in de laatste week van augustus 65.000 ton en voor watermeloenen 80.000 ton. Proexport berekende een verlies van 20,5 miljoen voor meloenen en 14,4 miljoen euro voor watermeloenen. De organisatie begrijpt niet waarom meloenentelers niet in aanmerking komen voor compensatie, terwijl ze wel getroffen worden en het seizoen nog niet voorbij is.

Spanje is de grootse meloenen exporteur van de EU. In 2013 exporteerde het land 410.537 ton meloenen, 48% daarvan kwam uit Murcia. Voor watermeloenen was dat 542.243 ton, met een aandeel van Murcia van 27%. Gebaseerd op deze cijfers is de verwachting dat Murcia het hardst getroffen wordt door de boycot.

Russische appelprijzen stijgen
Sinds 2010 zijn de appelprijzen in Rusland gestaag gedaald. Nadat het land in 2012 toetrad tot de Wereld Handelsorganisatie (WHO) is de neerwaartse trend versterkt. In 2010-2011 lag de prijs op 1,43 dollar per kilo, in 2013-21014 was de gedaald naar 89 dollarcent per kilo. De belangrijkste reden voor de dalende prijzen was de eis van de WHO om de belastingen op appelen te verlagen. De helft van de import kwam uit Polen. De binnenlandse teelt, 20% van het volume, heeft een beperkt effect gehad op de prijzen.
Door de boycot van Europese en Moldavische appelen wordt deze neerwaartse trend doorbroken en zullen naar verwachting de prijzen stijgen. Hoeveel de prijzen stijgen is ook afhankelijk van de mogelijkheid om appelen uit Polen en Moldavië via een ander land naar Rusland te transporteren.

Rusland diepvries
Volgens BusinesStat is het verkochte volume dienvriesproducten in Rusland toegenomen met 36% tussen 2009-13. In 2013 was het volume 315.000 ton. Voor de komende jaren tot 2018 verwacht men jaarlijks een gemiddelde groei van 5% . Vergeleken met 2013 zou in 2018 de verkoop met 25% gestegen zijn.
In 2009-13 was de detailhandel verantwoordelijk voor 60,3% van de verkoop; de industrie verkocht gemiddeld 14.4 % en de horeca was verantwoordelijk voor de resterende 25,3%. Of deze groeicijfers gerealiseerd worden is afwachten. De diepvriesmarkt is grotendeels afhankelijk van de import, 74% in 2013.

Russische retail groeide voor boycot
De Russische retail in de regio Nizhny Novgorod, ten oosten van Moskou, groeide voor de boycot. In 2013 haalde de retail in deze regio een omzet van 202 miljard roebel (4 miljard euro) aan voedingsmiddelen, wat een groei was van 8% ten opzichte van 2012.
In heel Rusland was het aandeel van voedingsmiddelen verkoop in de retail 25,9%, een toename van 8% over dat jaar. In juli 2014 waren retailketens goed voor 24,1% van de totale omzet in de retail, een jaar eerder was dat 22,9%. Grote ketens in de regio zijn X5, Spar en Seven. De boycot kan de markt echter veranderen.

Champignons en limoenen fors duurder
in de regio Rostov-on-Don, in het zuiden nabij de Zwarte Zee, zijn de prijzen van een aantal producten gestegen. Onder andere paddenstoelen, perziken, limoenen, kiwi, vis, kalkoen en kaas zijn duurder geworden. De prijzen voor paddenstoelen steeg van 120 naar 200 roebel per kilo (van 2,40 naar 4 euro). De meeste paddenstoelen werden geïmporteerd uit Polen, wat door de boycot niet meer mogelijk is.

Voor andere producten bleven de prijzen in augustus stabiel en voor enkele seizoensproducten daalden de prijzen zelfs licht, dat geldt onder andere voor aardappelen, uien, wortelen en appelen. In het algemeen stegen de voedselprijzen in de regio met 7,8%, de inflatie over deze periode was 6%.

Yakuti investeert in teelt en opslag
In de Russische republiek Yakuti, een grote provincie in het noordoosten, is het vijfjarenplan voor de agro-industrie aangepast. De opslag en bewerkingsfaciliteiten van lokale agrarische producten wordt uitgebreid. De opslagfaciliteiten van lokale groenten moet in 2018 operationeel worden in alle gebieden met een jaarlijkse oogst van 2000 ton groenten en aardappelen.


India breidt handelsrelatie met Rusland uit
De Indiase ambassadeur in Rusland zei dat Rusland gezien wordt als een belangrijke handelspartner en dat het land van plan is meer te investeren in een langetermijnsamenwerking. Volgens de ambassadeur moet de handel tussen de grote landen niet beperkt blijven tot een selecte groep producten. Indiase telers willen graag exporteren naar Rusland en kunnen het land veel bieden. Aangezien de vraag naar agrarische producten in Rusland stijgt zien ze veel mogelijkheden voor export.
Grootste uitdaging is de logistiek, transport moet over ongeveer 4000 km gebeuren. Daarom investeren de beide landen in samenwerking met een aantal andere internationale partners in de ontwikkeling van een nieuwe transportroute. Daarnaast heeft India interesse in verdergaande economische samenwerking met de douane unie, er zou zelfs een vrijhandelszone overwogen worden.

Chili levert noten en pruimen
Volgens Andres Rodriguez, vertegenwoordiger van de Chileense walnoten- en pruimenorganisaties, zijn er slechts twee drempels voor de export: "de bereidheid van de Russen om de internationale prijzen te betalen en de beschikbaarheid van de producten." Rodriguez voegt toe dat Rusland altijd al een belangrijke markt was voor Chileense pruimen, goed voor 15% van de export. In de huidige situatie verwacht hij dat de vraag uit Rusland zal toenemen. Daar staat tegenover dat de prijzen momenteel hoog zijn en de Russische roebel zwak is. Wat noten betreft zal de boycot van Amerikaanse amandelen de export van de Chileense noten verhogen.

Azië hofleveranciers AGF Rusland?
Rusland wil de Amerikaanse en Europese voedselinvoer gaan vervangen door import uit Zuid-Amerika en Azië. Zuidoost-Aziatische landen worden nadrukkelijk uitgenodigd exotisch gourmet- en ander voedsel naar Rusland te exporteren. Minister Alexey Ulyukayev van Economische Ontwikkeling deed dit voorstel aan de ASEAN-landen. Volgens Ulyukayev zijn vooral verse groente en fruit nodig
 
Alexey Kanevsky, voorzitter van de Commissie van Economische Zaken in Moskou, vindt het Aziatische fruit- en groente-aanbod erg afwijken van de Russische smaak. Op dit moment is dit Aziatische aanbod nog zeer gericht op een specifiek deel van de Russische markt. Appelen, sinaasappelen en bananen: geen probleem; passiefruit en de Indiase nangka zou voor de Russische meerderheid wel aanpassingsproblemen geven. Benadrukt moet worden, dat (de "rest" van) Azië appels, peren, rozijnen, druiven en kersen heel makkelijk kwijt kan aan Rusland.

Snelweg Rusland-Georgie gesloten
In de bergpas Verkhny Lars is een rots uit elkaar gevallen. Deze 'implosie' beschadigde de snelweg van Georgië naar Rusland zodanig, dat de weg voor 10 tot12 dagen afgesloten moest worden. De Armeense minister van Landbouw Sergo Karapetyan meldde vrijdag 22 augustus, dat deze rotsval de uitvoer van vers fruit en groente niet hindert. De transportmaatschappijen blijven gewoon hun ladingen fruit en groente ontvangen. De transportverbindingen, alsook de vrachtbrieven blijven overeind, want deze autoweg is erg belangrijk voor Armenië, aldus de minister.


Tsjechische telers blij met extra budget
De Europese Commissie heeft het budget voor schoolfruitprogramma's in Tsjechië verhoogt van 5,2 miljoen vorig jaar naar 6,1 miljoen. Het fruit wordt beschikbaar gesteld aan een grote groep kinderen van de peuterspeelzaal tot de de basisschool. Tsjechische telers die getroffen worden door de Russische boycot zien het gestegen budget als een positieve ontwikkeling. De schade voor Tsjechië kan oplopen tot 50 miljoen euro, de telers hopen dat het schoolfruit de druk op de markt iets zal verlichten

Kaliningrad vindt nieuwe leveranciers
De Russische regio Kaliningrad werd hard getroffen door de boycot. De regio is ingesloten door Europa en daardoor volledig afhankelijk van import. Na het nieuws over stijgende prijzen en het opkopen van lokale teelt voor supermarkten, zijn nu de eerste groenten en fruit ui Azerbeidzjan, Oezbekistan, Macedonië, Wit-Rusland, Servië, Argentinië en Costa Rica in de regio aangekomen. Daarnaast leunt de regio op eigen teelt en producten uit de Russische regio's Rostov en Krasnodar.

Aardappelprijzen uit Gurievsky, Rusland, kosten 11 roebel (22 cent) per kilo. Wit-Russische tomaten gaan voor 30 roebel (60 cent) per kilo over de toonbank. Aubergines uit het Russische Volgograd kosten 25 roebel (50 cent) en perziken uit Azerbeidzjan brengen 65 roebel (1,30 euro) op.

Rusland onderschept Pools product
De Russische autoriteiten hebben 93 ton groenten en fruit uit Polen onderschept dat via Wit-Rusland het land ingesmokkeld werd. Elf vrachtwagens met onder andere appelen, wortelen, aardappelen en pruimen werden onderschept op de Russische snelwegen M-1 en M-13, respectievelijk het traject Minsk-Moskou en Bryansk-Gomel. Als land van herkomst werd Polen vast gesteld, de vrachtwagens moesten terugkeren naar Wit-Rusland.