Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"zo vreselijk veel groente, we konden het niet op"

Rel over weggeven groente uit voedselbankpakket

Zo vreselijk veel groenten en fruit zat er in het voedselbankpakket van een gezin uit Spijkenisse, dat ze besloten het gratis weg te geven. "We konden het echt niet op", vertelt de vrouw aan het AD. "Omdat het tegen m'n principe is om het weg te gooien, besloot ik het op een weggeefhoek op internet aan te bieden."

Omdat het tegen de regels van de Voedselbank is het eten weer weg te geven, krijgt het gezin nu geen pakketten meer van de voedselbank. "Als ze het aan anderen geven, hebben ze het kennelijk niet nodig", vindt de Voedselbank. Ook dat levert een storm van reacties op. Lees het verhaal op het AD.

In de Europese interventieregeling, opgericht naar aanleiding van de Russische boycot, wordt het gratis verdelen van voedsel gestimuleerd met hogere vergoedingen voor het product. Volgens staatssecretaris Dijksma is het uitgangspunt daarbij dat goed voedsel zo veel mogelijk goed terecht moet komen. "De groep die deze producten krijgt, kan ze normaal gesproken amper of niet kopen. Bovendien: misschien, als ze nu een appel krijgen, denken ze daar ook aan terug als ze niet meer in zo'n situatie zitten en kopen ze er vanzelf een. Het klopt sociaal-maatschappelijk gezien en vanuit een marktbenadering", vertelde Ad Klaassen van DPA gisteren.

Toch is er ook verdeeldheid over het doneren aan voedselbanken. Tot dinsdag is er door de sector 5.000 ton voedsel aangemeld voor interventie. Daarvan is 16 ton aangemeld voor de voedselbanken. "Op facebook staan veel besloten "clubs" die eten tegen spotprijzen verkopen wat duidelijk bij de #voedselbank vandaan komt #Utrecht", reageert iemand op Twitter.
Publicatiedatum: