Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telen op scherpst van snede: kleine investeringen met grote impact

Tholen - De nieuwbouw in de Nederlandse tuinbouw staat op een laag pitje en dat betekent dat de werkzaamheden van de toeleveranciers veranderen. Ook voor SchermNed is dat zo. Het schermbedrijf merkt dat telers op het scherpst van de snede werken en op energie-gebied niets meer laten liggen. Carl Stougie vertelt over drie populaire investeringen. "Relatief kleine, maar met grote impact."
 
Onderhoud
Het lijkt juist iets om eenvoudig geld op te besparen: service en onderhoud in het luchtmechaniek. Toch is dat voor SchermNed en de klanten van essentieel belang. "Als het slecht gaat, zou je denken dat telers een jaarlijkse onderhoudsbeurt laten zitten. Daar is wel eens sprake van, maar steeds vaker merken we dat telers juist kiezen voor de zekerheid.", aldus Stougie. "Zodra het echt koud wordt en de zon fel schijnt, moet je volop kunnen schermen. Een niet-functionerend scherm is dan een grote belemmering. Na een jaarlijkse controle en onderhoudsbeurt weten telers dat er tussendoor geen problemen of kosten opduiken." Ook het luchtmechaniek, de afstelling van de luchtramen en het onderhoud en controle van de draaiende delen, valt onder het takenpakket.
 

Het tweede scherm bij Opti Fleur

Vast folie onder scherm
Een tweede populaire maatregel is de keuze voor een vast folie onder het scherm. Dit is een alternatief voor de installatie van een tweede scherm. "Het is een relatief lage investering. Makkelijk verdiend", aldus Stougie. "Je houdt meer warmte binnen." Voor de scherminstallateur heeft deze trend ook een nadeel: de periode waarin gewerkt kan worden aan de scherminstallatie, wordt steeds krapper. "Na de zomervakantie bedenken telers wat te doen met de nieuwe kas. Eerst de substraatkeuze, dan de verwarmingsmogelijkheden en voor er vol gestookt wordt, moeten de schermen gemaakt zijn. De korte lijnen binnen SchermNed zorgen voor snelheid, kwaliteit en zekerheid. Zodoende kunnen we snel in situaties met krappe planningen schakelen voor onze klanten"
 

Nokschermen winnen aan popularitieit

Nokschermen
Een derde trend is de groeiende aandacht voor nokschermen. Met deze folies wordt de luchtstroom in de nok van de kas gestopt. "Ook dit is een relatief lage investering om het klimaat in de kas te verbeteren", vertelt Stougie. De nokschermen worden zowel in oude als in nieuwe kassen geïnstalleerd. "Nieuwe kassen zijn niet per se beter bestand tegen de tocht. Het gaat erom of de wind over de kas trekt, niet of je kas oud of nieuw is." Ook de hoogte van de kas speelt geen rol. "In hoge kassen heb je het minder in de gaten, maar het effect is hetzelfde. Er ontstaan temperatuurverschillen en dat komt de teelt niet ten goede."
De tochtstroom kan worden gestopt door ventilatoren te laten draaien of extra te stoken. "Beide duurder. In plaats daarvan hangen telers gewoon een nokscherm op." In de groenten zijn telers overtuigd van het functioneren van de nokschermen. In de sierteelt wordt gezocht naar een geschikt demoproject want ook daar is de potentie volgens Stougie groot.


 
Innovaties
Naast deze werkzaamheden is onderzoeken en innoveren ook belangrijk voor SchermNed. Is dat niet lastig voor een klein bedrijf? "Daarom gaan we aan de slag op basis van praktische problemen", vertelt Stougie. "We werken aan situaties die we tegenkomen." Voorbeeld daarvan is de installatie SunMax, die Van der Valk ontwierp voor de ID-kas van Duijvestijn Tomaten. Het SunMax-systeem houdt minder licht tegen dan standaard schermen. Daarnaast is de ID-kas voorzien van rolschermen en windbreekgaas. "Ook bij dit soort projecten zit onze meerwaarde als klein bedrijf juist ook in onze korte lijnen intern. We maken sneller beslissingen en je bent direct bij de juiste persoon. En voor ons is het ook een leerzaam traject."

Voor meer informatie:
SchermNed B.V.
Jack van der Voort
+31(0) 174 62 22 14
+31(0) 6 283 32 440,
jack@schermned.nl
www.schermned.nl
 
Publicatiedatum: