Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zoeken naar alternatieven voor Rusland

Vlaams minister van Landbouw bezoekt BelOrta

Op 26 augustus was Mevrouw Joke Schauvliege - Vlaams Minister van Landbouw - aanwezig op BelOrta in Sint Katelijne Waver voor een bezoek aan de veiling en een overleg met veilingbestuur en -directie omtrent de exportsituatie van groenten en fruit richting Rusland. Voorzitter Baestaens en ondervoorzitters Callebaut, Algoet en Bertels mochten de minister en de kabinetsmedewerkers verwelkomen. Directieleden Chris De Pooter, Filip Fontaine en Jos Craemers gaven toelichting bij de werking van de veiling en stonden vooral stil bij mogelijke initiatieven die door de minister kunnen genomen worden ter ondersteuning van de producenten van groenten en fruit die door de exportboycot van Rusland getroffen worden in hun afzet. Namens het VBT woonde Philippe Appeltans – algemeen secretaris - de vergadering bij.


 
Internationaal dient er structureel en dringend gekeken te worden naar nieuwe afzetmarkten. Een wereldwijde spreiding van de afzetgebieden kan op termijn uitzicht bieden op een betere afstemming van de markt.
 
In het binnenland is het vooral promotie voor de eigen producten die kan opgevoerd worden. Groenten en fruit van eigen bodem dienen de voorkeur te krijgen van de individuele consument, maar ook grootkeukens en bijvoorbeeld catering in overheidsdiensten kunnen onze producenten mee ondersteunen door voornamelijk met lokaal product te werken. Daarenboven moeten dergelijke promotionele campagnes de consument aanzetten om de door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen dagelijkse portie gezonde groenten en fruit (400gr) te verbruiken.
 
Samen met minister Schauvliege is er tevens gekeken naar mogelijke technische, structurele aanpassingen in de verdeling van voedseloverschotten en de mogelijkheden in cradle to cradle toepassingen. "Belorta wenst de minister te danken voor de steun en voor de aandacht voor de sector die ze met dit bezoek getoond heeft. Deze geslaagde meeting stemt onze producenten hoopvol voor een verdere samenwerking."

Voor meer info :
Luc Peeters
Belorta
T : 0032.15.565.331
Publicatiedatum: